Ätit & druckit, Tyckt

Bästa julmusten?

Idag juldagen är nog den mesta julmusten uppdricken eller avslagen. Men än återstår några dagars juldrickande, föreställer sig Nyfikengrå. Under hela året dricker vi svenskar nästan sju liter julmust per person, och en stor del av den mängden konsumeras under december. En typisk barndryck kan tyckas, men många är vi vuxna som fortfarande anser att julmust är det självklara valet till julmaten.

Varje år infinner sig frågan: vilken sort ska man köpa? Inte minns man förra årets favorit, och i butiken, hur stort drickasortiment som än finns, hittar man sällan mer än ett par märken per ställe.

Apotekarnes är ett säkert kort, den finns som överallt, liksom Nygårda. I år har vi upptäckt Guttsta Källa på flera ställen. Men det går faktiskt att hitta ytterligare 25 olika fabrikat till i handeln, om än på spridda ställen. Vem har till exempel hört talas om Harboe, Three Hearts eller Grebbestad Bryggeris julmust?

Trevlig nyhet för i år (?) är att många sorter tillverkas i små petflaskor. Praktiskt när man inte är en hel bataljon som ska dricka samtidigt…

Nyfikengrå kallade in sin barnbarnspanel och hällde upp de tre sorterna ovan i varsina glas, Apotekarnes, Nygårda och Guttsta Källa. Så här föll omdömena:

Apotekarnes: Mycket kolsyra, lite konstig bismak, nä, den här gillades inte särskilt mycket.

Nygårda: Godast, som man vill att julmust ska smaka.

Guttsta källa: Bra, men något för söt. Jättelite kolsyra.

De flesta har väl klart för sig att receptet till denna ädla dryck är HEMLIGT värre, bara två personer i hela VÄRLDEN lär känna till det.

1910 startade tillverkningen i Örebro av familjeföretaget Roberts AB i Örebro. Idén var att skapa en alkoholfri dryck, men med samma basingredienser som öl, dvs malt och humle. Sedan tillsätts kryddblandningen, som alla tillverkare av julmust köper från detta företag, och socker i valfri mängd.

Har du en egen favorit? Skicka gärna in dina omdömen på [email protected]!

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren