Fråga sjukgymnasten, Livsstil

Bästa sängen vid ryggont? Sjukgymnasten svarar!

Ill: pixabay.com.

Fråga:

Hej! Jag skulle vilja veta om en ställbar tempursäng är bästa valet vid ryggont? Det finns olika typer av bäddmadrasser till dessa. Ont i svanken.

Med vänlig hälsning   Märit

Sjukgymnasten Viveca Lithner Ask svarar:

Alltid diagnos först, sedan känsla, och prövotid.

Först SÄNGEN: En säng ska man SOVA I.

Man ska inte ligga PÅ en säng , utan ha en känsla av att LIGGA I den.

Jag tror det finns lika många olika sängbehov som det finns människor. Dessutom ändras dessa med personens åldrande, eventuella sjukdomar och efter vissa olyckor.

Mjuk eller hård. Kan inte råda. Men det bör inte vara en ”hängmatta”.

Här sover de flesta thailändare (framför allt de äldre) hellre på en rismatta på cementgolvet än i en säng (som kanske står bredvid, som status). Men de sover också i hängmattor. De tycks ha en speciell ”sovgen”, för så fort de har en möjlighet så sover de, oavsett var de är. Helt otroligt.

Generellt tror jag att jag vågar rekommendera en vattensäng, om man inte har svårigheter att ta sig ur den, då den rör på sig hela tiden. Så även denna aspekt kommer in.

Hög eller låg säng?

En reumatiker som har ont i sina leder – då dessa ofta är inflammerade och sedermera utslitna eftersom inflammationen leder till artros – tycker inte om att röra sig, så klart.  Dessa personer har ETT läge och ligger gärna så hela natten. Det gäller även många äldre.

Som att ligga i deg

DÅ kan kanske en tempurmadrass vara ok. Det är som att ligga i deg som inte är alltför lös.

Jag har testat i en månad, och den gillade jag inte. Värst var lukten som man lovade skulle försvinna efter några dagar. En sorts gas mellan mikrobubblorna. Den stod jag inte ut med.

När jag fick tre diskbråck i ländryggen före 50-årsåldern fanns det ingenting annat som kunde lindra smärtan mer än att ligga på en Jysk uppblåsbar lamellmadrass. Den behöll jag sedan tills vi flyttade hit, även efter att jag blivit bra. Helt sagolikt skön. Lade den ovanpå min sida i dubbelsängen. Dock prasslar den en aning då man rör sig .

Jag tror inte ett dugg på all sängreklam om den eller den sängen, med flera lagers uppbyggnad.

Om man åker till Ikea, och ska prova sängar ska man inte vara trött eller utschasad efter enjobbig arbetsdag. Då är nog vilket vilounderlag som helst skönt, till exempel en sandstrand….

Ha många kuddar

Ett tips till mina patienter genom åren har varit att ha många kuddar i olika storlekar och mjukhet i bädden. Då kan man bara sträcka ut handen och haffa en kudde i halvsömnen och putta in där det känns bra. Detta tips har uppskattats av många.

Som barn sov jag på tagelmadrass. Vad som var vad under denna period spelade nog ingen roll. 1980 jagade jag en madrass med tagel i Stockholm.

Det enda företaget som då levererade fanns på Sveavägen (butiken kan ha hetat Reces). Det visade att det var just i samband med nystartade Hästens, som vi då köpte en ”Sheraton uppsydd i ett enda stycke 160 bred och tre etager”.

Jag hade många samtal med chefen. Vi talade mycket om fördelar med tagel. Dock gör taglet att madrassen måste vändas och puffas till då och då, eftersom den blir nerlegad vartefter.

Om man har liggsår kan jag gissa att tagel under lakanet andas bättre än mycket annat.

Vissa personer framför allt unga sover alltid på magen. Då kan man ju inte ha en för mjuk säng.

Jag gissar att ju stelare man blir desto mjukare vill man ha det mot kroppen.  Med en fast stomme en bit under är nog att rekommendera.

Man måste få provsova.

Om man sovit några nätter på hotell och sovit ”himmelskt” ska man ta reda på exakt vad det är för madrass och hur gammal den är.

Ibland kan man faktiskt luras lite av, om lakanen är av superkvalitet med kammad bomull, vävd i satängväv. De blir så sköna, att man kan tro att det är sängen som egentligen är orsaken.

Så ut och pröva! Börja gärna med Ikea, men var inte trött i kropp eller knopp.

Generellt tror jag att en relativt fast botten är ett bra köp. Men satsa rejält på bäddmadrassen, varför inte testa en Jyskmadrass för 299 kr? Man blåser upp den med en hårtork på en minut.

2 Kommentarer

  1. Jörgen Andén

    Har problem med min rygg rad , förslitningar , förkalkningar, och förträngningar i alla kotor i ryggraden. Nu är även alla diskar från nacke ner till svanskotan komprimerade. Är en man på 61 år (sjukpensionär på bl.a. parkinson etc.) som är 178 cm. lång och väger 57 kg . Fruktansvärda rygg och bröstryggs smärtor och även i ländryggen när jag försöker sova. Vet inte vad jag skall köpa för säng? Skum eller Resår. Medelhård eller hård?

  2. Hej Jörgen, tack för din fråga. Nu har du fått svar av vår sjukgymnast Viveca Lithner Ask. Se inlägg här: http://www.nyfikengra.se/sjukgymnastens-rad-till-parkinsonsjuk-med-ryggont/

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren