Ätit & druckit

Billig fransk champagne en äkta bubblare…

Champagne ska det vara när det nya året vakas in. Så även för fransmännen, bien sûr! Det dricks äkta bubblor som aldrig förr i champagnens hemland. I december räknar man med att 30 miljoner flaskor går åt, 50 miljoner för hela året. Men ökningstakten som legat på 3,5 procent sedan början på året ser nu ut att avta en smula, rapporterar de franska tidningarna.

Överallt kan man hitta sin nyårsdryck. I den lilla livsmedelsbutiken på hörnet eller på hyllorna (och de är många) hos de stora matkedjorna Intermarché, Monoprix och Carrefour. Vill man ha goda råd och vara säker på att kvalitén är den bästa går man till vinbutiken.

Men det är inte alldeles säkert att man får ”value for money”. De franska konsumenttidningarna 60 millions de consommateurs och Que choisir? har testat ett 50-tal champagnesorter under 35 euro (ca 315 kronor) och resultatet är klart intressant.

Vad sägs till exempel om att Taittinger Réserve (33 euro) et Pommery Royal (27 euro) bedöms som sämre än billigchampagnen Gobillard från Monoprix för 17.90 euro? Samma sak med Robert de Monty för 16.44 euro som går att köpa hos Casino. Veuve Emile hos Auchan (17. 99 euro) visar sig vara lika bra som den ”mycket chica” Ruinart Brut (34 euro).

Många märken är helt obekanta för en svensk. Men de stora klassiska finns, och kostar ungefär desamma som hemma, så långt vi har kunnat jämföra. En normalstor flaska Krug, ett av de stora prestigemärkena, kostar 195 euro i vinbutiken i Nice, hemma på systemet går den på 1929 kronor.

Skål!

 

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren