Kultur

Bioaktuellt: Rasism och tjejliv

Den amerikanske författaren, pjäsförfattaren, poeten och samhällskritikern, James Baldwins oavslutade manuskript om sina tre mördade vänner utgör underlaget för I Am Not Your Negro. Foto: Dan Budnik

I Am Not Your Negro

Angeläget om amerikansk rasism och människorättskämpar

Författaren James Baldwin kämpade inte bara mot rasfördomar, hans homosexualitet gjorde också hans tillvaro i USA till en ständig kamp. Han lämnade tidigt sitt hemland och bosatte sig i Frankrike där han stannade till sin död.

Filmen I Am Not Your Negro skildrar den amerikanske författaren, poeten och samhällskritikern  James Baldwins vänner Medgar Evers, mördad 1963, 37 år gammal, Malcolm X, mördad 1965, 39 år gammal, och Martin Luther King Jr, mördad 1968, 39 är gammal.

De var alla framträdande människorättskämpar och blev alla tre mördade innan de fyllt 40 år. Innan James Baldwin dog 1987 började han skriva sitt sista verk som handlade om de tre och deras livsöden.

Det oavslutade manuskriptet Remember This House är underlaget för den haitiske filmskaparen Raoul Pecks dokumentär som utforskar den afroamerikanska historien och ställer frågan vad det innebär att vara svart i USA i dag.

Historien är våldsam och historien upprepar sig. En bön till Robert Kennedy till exempel lämnades ohörd trots att en markering av bröderna Kennedy hade kunnat betyda mycket när kampen mot segregationen var som intensivast.

James Baldwin hade ett mjukt och övertygande sätt att argumentera för mänskliga rättigheter som imponerar stort.

Detta är en viktig film om ett ämne som ständigt är lika aktuellt och om en författare som i alla fall jag inte kände till men nu blivit väldigt nyfiken på. Hans mest kända roman är  Go Tell It on the Mountain (Gå och förkunna det på bergen) från 1953.

Filmen vann publikens pris vid premiären under Toronto filmfestival och är nominerades till en Oscar för Bästa dokumentär.

En dokumentär av Raoul Peck

Filmen bygger på författaren James Baldwins oavslutade manuskript Remember This House.

Medverkande: James Baldwin, Samuel L. Jackson, Martin Luther King Jr., Malcolm X och Medgar Evers med flera.

Berättarröst: Samuel L Jackson

Premiär den 17 mars.

Dröm vidare

Mirjas tjejgäng vill mest ha roligt. Arbete eller studier är inte att tänka på. Foto: Alexandra Aristarhova.

Engagerande om ambition och hämmande kvinnlig vänskap

Mirja (Evin Ahmad) har varit en självklar medlem i ett gäng tjejer som lever i en förort i södra Stockholm där de fördriver tiden med att i stort sett inte göra någonting..

Mirja har suttit i fängelse och kommer ut och tillbaka till kompisarna. Hon har under tiden i fångenskap börjat fundera över sin tillvaro med sysslolösheten, en sjuk mamma och syskon att ta hand om utanför murarna.

Hon bestämmer sig för att söka arbete och lyckas genom sin fräckhet få jobb som diskerska på ett hotell. Hon är duktig och blir uppgraderad till hotellstäderska och trivs men hon lever ett dubbelliv eftersom väninnorna inte accepterar eller delar hennes ambition att förändra sitt liv. Hon tvingas att smyga med sitt arbete.

På hotellet blir några missöden förödande. Och det är svårt att få en andra chans när man har mycket emot sig sedan tidigare.

Evin Ahmad är strålande som den kämpande Mirja som gör sitt yttersta för att bli perfekt i sin yrkesroll.

Dröm vidare är en verklighetstrogen film om en ung kvinnas strävan att försöka bryta med sin destruktiva livsstil och svårigheten för henne att ändå behålla vänskapsrelationer och vara lojal med dem hon älskar. Här finns både hopp och förtvivlan. 

Dröm Vidare hade världspremiär i huvudtävlan (Dragon Award) på Göteborg Film Festival 2017 där den blev dubbelt prisbelönt; med Publikpriset och Svenska kyrkans Angelospriset.

Regi: Rojda Sekersöz,

Manus: Johanna Emanuelsson

I rollerna: Evin Ahmad, Gizem Erdogan, Malin Persson,, Midnattssol), Anna Bjelkerud, Outi Mäenpää, Segen Tesfai och Ella Åhman med flera.

Premiär den 17 mars.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren