Livsstil, Upplevt

Blåbär och mjölk årets inredningsfärger

Färgstarka Zandra Rhodes. Foto: Jan Zettergren.

På Stockholmsmässan i Älvsjö har nu inredningsmässan Formex startat. Två gånger per år sedan 1960 samlas mer än 800 utställare och visar varje år produkter inom inredning, presenter, design, barnprodukter, mode och accessoarer. Svenska och internationella inköpare, agenter, grossister, importörer, formgivare, producenter minglar i utställningshallarna.

Årets Guest Influencer  – eller inbjudna trendsättare – är Zandra Rhodes. Hon är en legendar i designvärlden. Hennes färgrika, flödande kläder har klätt kungligheter som prinsessan Diana av Wales och världskändisar som Debbie Harry, Kylie Minogue och Helen Mirren.

Vid 78 års ålder är hon fortfarande lika aktuell – med bland annat nya kollektioner och ett eget museum och just nu är hon dessutom omtalad för ett av Freddy Mercurys klädesplagg i den nya filmen Bohemian Rhapsody.

Med mässans tema ringande i öronen More is More och Zandra Rhodes kalejdoskopiska uppenbarelse förväntar jag mig en färgrik kavalkad bland alla utställare när jag går in i de stora utställningshallarna.

Men inget färgsprakande detta år iallafall. Kanske Zandra kan ge impulser och influera till mer och kraftigare färger. Det skulle utan tvekan göra våra hem mer spännande. Det räcker inte med dämpade lila och rosa nyanser och det ska spraka till i mina ögon.

I monter efter monter bekräftas min personliga uppfattning att det till största delen är i toner av ”blåbär och mjölk” som våra inredare vill pryda vår hem. Många kommer säkert ihåg 70-talets vältvättade batiktröjor som oftast antog en lite grålila nyans efter många tvättar.

Jag hoppas att Zandra Rhodes kan påverka våra inredare. I samtal med en designer hörde jag kommentaren att, varför går det inte att köpa röda gardiner annat än till jul? Om det är sant vet jag inte men bilderna från mässan talar väl ändå sitt tydliga språk.

Samtliga foton Jan Zettergren.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren