Krönika, Sport

Blir det något vinter-OS i Sydkorea?

Foto: sok.se.

Utan fred inga olympiska spel. Klarar  vinter-OS i februari 2018 i Sydkorea detta villkor?

Den hårda verbala konflikten mellan Nordkorea och USA har redan skapat osäkerhet i många länder. Ska man verkligen låta spelen gå som vanligt trots det mycket hotfulla läget? OS-orten, Pyeongchang,  ligger bara några mil från det krigiska Nordkorea?

Denna fråga lär plåga världsidrotten de närmaste månaderna. Både nationella olympiska kommittéer och enskilda ledare och idrottare lär tveka.

Luckor i startfälten

Risken är mycket stor för luckor i startfälten, som kan drabbas ytterligare om Ryssland utestängs från spelen på grund av gamla dopingförseelser.

Ingen vill innerst inne tro att de sanslösa replikskiftena mellan Donald Trump och Kim Jong Un skall övergå i verklig krigsgalenskap. Men är det rimligt att en stor idrottsfest, som ska ”föra världens ungdom samman”, ska omges av en så enorm oro?

Olympiska spel har ställts in förr

Visserligen har moderna olympiska spel ställts in enbart under de två världskrigen (1916, 1940, 1944) men vid åtskilliga tillfällen har bojkotter, andra problem, inte minst terrorhot, påverkat deltagarantalet.

De länder som ansågs ha orsakat krigsutbrotten uteslöts från start 1920, 1924 och 1948. Ja, ännu 1952 i Oslo rådde stor norsk misstänksamhet mot vissa tyska idrottare. Alla släpptes inte in.

1936 var det nära att USA drog sig ur spelen i Berlin, endast några få röster skilde vid det slutliga avgörandet. Sommarspelen 1976, 1980 och 1984 drabbades hårt av politiska bojkotter, så hårt att spelen kändes hotade.

Östblockets sönderfall 1989 lade grunden till en lugnare period, vilken stördes först inför spelen i Peking 2008.

Många var missnöjda med placeringen av spelen i en kommunistisk diktatur, men någon marknad för en större bojkott fanns inte. Inte heller halvdiktaturen Rysslands cyniska och dyra satsning i Sotji 2014 framkallade några allvarligt menade protester.

Inför spelen  i Moskva 1980 beordrade president Jimmy Carter en amerikansk bojkott i protest mot Sovjets invasion av Afghanistan.
Läget inför spelen i Pyeongchang är speciellt och komplicerat. President Trump lär knappast kopiera Carter, en amerikansk bojkott skulle ju drabba ett med USA allierat land. Men oberäkneligheten i den nuvarande Vita Huset-regimen gör det mesta möjligt.

IOK lär avvakta

Den internationella olympiska kommittén lär som vanligt avvakta  in i det sista. Så gjorde man både 1914 och 1939, då man  att värdekriget skulle avgöras snabbt.

De olympiska ledarna kan kritiseras för naivitet, men utan denna sega optimism skulle deras verksamhet sannolikt för länge sedan ha gått till historien.

Så grundtipset, som Putte Kock en gång uttryckte saken, måste bli att spelen i Sydkorea kommer att hållas, i en ganska dyster sinnesstämning och under en rigorös säkerhet, som i sig drar absurda kostnader.  Det får vi stå ut med.

Det finns ju betydligt värre alternativ, som vi inte ens vill tänka på.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren