Kultur, Livsstil

Bokmässan dag ett – det flödar av barnböcker

Fullt i montern hos Göteborgs-Posten. Samtliga foton Jan Zettergren.

Myllret i montrarna och trängseln i gångarna är densamma i år. Högt och lågt blandas bland tusentals föredrag och diskussioner. Denna första mässdag blev för mig fylld med barnböcker.

Litteraturprofil i vimlet, Jessika Gedin.

Vår seniora roll som berättare av sagor och förmedlare av en berättartradition till våra barn och barnbarn är viktig. Jag rekommenderar alla att besöka biblioteken, som har massor med barnböcker i sina hyllor.

Här på bokmässan flödar det också av barnböcker, det är lätt att fylla en kasse med fantastiska äventyr som man kan uppleva tillsammans med barnen.

Jacqueline Woodson. Foto: David Shankbone/sv.wikipedia.org.

Jag passerar öppningsceremonin för Bokmässan 2018 i år med skönsång av kören Hellmans Drengar. Kraftfullt med alla mansröster och en lyckad inramning till författaren Jacqueline Woodsons invigningsanförande, där hon talar om vikten av att höra till och känna trygghet. Att som barn få vara rotad och kunna relatera till sin miljö, sorg och rädsla, alla dessa svåra frågor som mässan nu lyfter fram bland annat på Respektscenen.

Pippi på konst.

Nationalmuseum i Stockholm öppnar snart sina portar igen (den 13 oktober) efter en lång ombyggnad. Museet gör en medveten satsning på att göra sin konst tillgänglig också för barn.

Barnboken Pippi på Konst försöker med kreativa idéer att skapa en annorlunda inkörsport till konstsamlingarna. Varje kapitel har ett lite hemlighetsfullt namn som också bildar en magisk ramsa:

Curiosa, Oculus, Sensibus, Intellectus, Scensia, Fabrica.

I orden göms de förmågor vi behöver träna oss på för att komma in i konstens värld.
Boken är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Lilla Piratförlaget. Urval och text av Lena Ericsson och illustrationer av Stina Wirsén.

Illustratören Stina Wirsén.

Intresset för journalistens roll i samhället är stort. Göteborgs-Posten är en av många tidningar med monterprogram med allt från eftervalsanalys, välkända författare och nyhetsquiz.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren