Kultur, Livsstil

Bokmässan dag tre – om beslutsfällor och mätbarhetssamhället

Dick Harrison lär ut hur vi ska lära av historien. Samtliga foton Jan Zettergren.

Bokmässan dag tre, fredag:

Det passade bra att börja fredagen med att bli övertygad om hur manipulerade vi är. Inte för att jag är en pessimist om framtiden men det är ändå intressant att förstå hur vårt beteende lurar oss att i stället för det säkra välja att chansa för att vinna.

Niklas Laninge gör som många författare på mässan, signerar sin bok.

Psykologen Niklas Laninge och civilingenjören Arvid Janson förklarade hur vi påverkas utan att veta om det på nätet och hur man kan bli medveten om de dolda fällorna.

Och den klassiska frågan, varför är godiset placerat vid livsmedelsaffärens kassa? Kan du genomskåda psykologin som styr dina val?

Deras gemensamma bok Beslutsfällan ger några av svaren.

Dick Harrison missionerade kraftfullt för källkritik i Svenska Dagbladets monter, hur vi ska vi förhålla oss till historien. Han säger: läs i källorna, allt finns på plats, det gäller bara att vi ska utnyttja informationen. Inte passivt acceptera allt vi hör.

Carolina Setterwall berättar om sin livskris.

En morgon finner Carolina Setterwall sin man död i sängen. Hon blir ensam med deras lille son och tvingas till ett helt nytt liv, samtidigt som hon rannsakar det liv hon har haft.

Låt oss hoppas på det bästa (Bonniers) är en uppgörelse, inte bara med döden utan också med livet.

– Jag har valt att skriva om nära och personliga ting, även om min tidigare man Axel inte fick välja om han ville vara med i min bok. Vi är inte fullständiga som människor och min bok handlar om min egen kamp och mitt beslut att ”det ska gå”.

– Förälskelsen är stadiet före kärleken säger Merete Mazzarella, när hon beskriver delar av sin bok Alma, en roman.

Alma Söderhjelm (1870-1949 var Finlands första kvinnliga professor. Hon skrev erotiskt färgade romaner och hade ett vidlyftigt kärleksliv vid sidan av sin forskning i historia.

Den tyska piloten Amelie ”Melli” Beese föddes 1886 i en förort till Dresden. Aris Fioretos har tagit henne som förebild för huvudkaraktären i sin nya roman Nelly B:s hjärta.

Vad har dessa två kvinnor att säga oss i dag om kvinnliga strategier på ett manligt fält, om kreativitet och iscensättningar, och om kärlekens pris?

Merete svarar moderatorn Stefan Eklund, chefredaktör på Borås Tidning, att – lagom är bäst.

Pedanternas världsherravälde, Det omätbaras renässans av Jonna Bornemark beskriver hur vi lever i en tid av siffror och statistik med en övertro på att alla problem går att lösa genom att mäta och kvantifiera.

Boken blir en filosofisk kritik mot samtidens mätbarhetssamhälle. Tillsammans med journalisten och författaren Göran Rosenberg och Camilla Lif, präst och författare, och moderatorn Per Svensson, författare och journalist, försöker man närma sig vad att detta mätande – alla våra appar som räknar steg, alla försök till att ha kontroll – för med sig.

Göran pekar på att ju mer vi lär oss, desto mindre vet vi, det är bara kunskapen om ickevetandet som ökar.

Scenartisten Herman Lindqvist.

Herman Lindqvist är i sitt esse när han berättar om släkten Bernadotte, och sin bok Bernadotte, för Sverige hela tiden. Som han säger själv ”en bok fylld med anekdoter och sådant som historiker stundom föraktar”.  År 2018 har ätten Bernadotte suttit 200 år på Sveriges tron.

Vårt grannland Norge hamnar under förstoringsglaset. Vilka är de viktigaste frågorna som präglar Norge? Vad är ”typiskt norskt”? Danska Suzanne Brögger har rest och flanerat genom landet och samtalat med konstnärer och samhällsdebattörer i jakten på det unikt norska. Sina iakttagelser har hon samlat i krönikesamlingen Norsk omelett.

Suzanne Brögger visade upp bokmässans kanske häftigaste skor.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren