Folk, Tyckt, Upplevt

Bokmässan mot målgång

Biskop Caroline Krook som intervjuade PO Enquist på Se Människans scen

Biskop Caroline Krook intervjuade PO Enquist på Se Människans scen. Foto: Bokmässan

Sista dagen på Bok- och biblioteksmässan och en viss seminarietrötthet kan förväntas bland dem som funnits här sedan torsdagsmorgonen. Men några av publikmagneterna håller ut in i det sista. Caitlin Moran är kvar liksom Kjell Westö, Göran Hägg och Niklas Rådström. Och ärkebiskop Anders Wejryd fortsätter även under söndagen med sina gäster, i dag Per Wirtén, senast aktuell med sin Herbert Tingsten-biografi.

De litterära sällskapen är också på plats, tro inte annat. Sällskapet för Ester Rignér-Lundgren till exempel kämpar på. Det kan behövas, det tycks inte vara särskilt många som vet vem hon är. Och för okunniga kan meddelas att hon var en mycket produktiv barn- och ungdomsförfattare från Norrköping men att hennes storhetstid ligger några decennier bort.

Foto: Sällskapet för Ester Ringnér

 Ester Ringnér-Lundgren. Foto: estersallskap.se

Förra Dramatenskådespelaren Kristina Adolfsson är ett säkert och publikdragande kort på litteraturscenen. På lördagen läste hon Strindbergdikter tillkomna då författaren förälskade sig i, friade till, gifte sig med och skiljde sig från Harriet Bosse, sin tredje fru. Harriet Bosse gifte så småningom om sig med Edvin Adolphson, Kristina Adolphsons far.

Ibland susar historiens vingslag tydligt.

Den amerikanske författaren Richard Ford är en av lördagens huvudattraktioner. I intervjuer inför mässan har gjorts viss sak av hans färggranna strumpor. Det kan meddelas att lördagens är knallröda.

Han är på mässan för att tala som sin nya bok Kanada som kom ut på svenska för några dagar sedan. Det blev ett intelligent samtal med Ingrid Elam, numera dekan vid Göteborgs universitet, om författarens uppgift – att ifrågasätta etablerade sanningar – om vikten av formulera en lockande inledning på en historia och om vikten av att läsa över huvud taget.

Av bara farten avslöjade Ford att han både läser och skriver långsamt. Han är dyslektiker – och nobelpriskandidat.

Bokmässan har hittills haft 67 000 besökare. Det blir kanske inte 100 000 i år, men inte så långt därifrån. Det är ungefär samma tillströmning som till två Bruce Springsteen-konserter.

Och ungefär samma publik.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren