Folk, Upplevt

Bokmässan – överväldigande, tröttande men alldeles underbar

Jan Guillou. Foto: Niklas Maupoix

Jan Guillou. Foto: Niklas Maupoix

Bokmässa­ det är som att simma runt i en flod med starka strömmar. Man dras med utan att riktigt kunna styra. I bästa fall når man stranden innan kvällen, ja, jag menar utgången.

Årets mässa är inget undantag. Det enda som skiljer sig just i år från andra år är att fotografen Björn Ullhagen och jag ska sitta i vårt förlags monter och signera vår nyutkomna bok Alunda gjuteri Handen ögat järnet.

Barbro Lindgren. Foto: Niklas Maupoix

Barbro Lindgren. Foto: Niklas Maupoix

Jag har varit med om det en gång förut så jag vet att panelhönerisken är överhängande. Men i år var det riktigt rörigt och stökigt kring oss. Vi fick flera böcker att signera och det är ju alltid kul att sitta och kolla alla som går förbi, alla från Ian Wachtmeister över Barbro Lindgren och Camilla Läckberg till Jan Guillou. Jag försöker låta bli att stirra alltför mycket. De ska minsann inte tro att de är så märkvärdiga! Men man är ju inte mer än människa så visst är det roligt att se en del av sina favoritförfattare glida förbi.

Visst är kontakten med författarna och bläddrandet i böckerna själva meningen med bokmässan men det kan inte hjälpas: det som är värt att skriva hem om är ju seminarierna och debatterna.

Foto: Niklas Maupoix

Foto: Niklas Maupoix

Den stora debatten om humaniorans umbärlighet gjorde mig trots allt glad. En stor föreläsningssal proppfull med människor som ville höra Helene Fuchs, Gustaf Arrhenius, Sverker Sörlin och Ulrika Knutsson lägga rösten i djupa bekymmersveck inför humaniorans trängda läge i samhället.

Björn Ullhagen och Kersti Kollberg.

Björn Ullhagen och Kersti Kollberg.

Ulrika Knutsson öste galla över universitetens ointresse och påminde om att 80 procent av universitetens forskningsanslag går till medicinsk, naturvetenskaplig och teknisk forskning och sex procent till humanioran. Teologin ligger längst ned på angelägenhetsskalan­, och ändå vill människor veta allt om islam, fräste Ulrika Knutsson.

Bokmässan är överväldigande och tröttande men alldeles underbar. Allra underbarast är det klickljud som uppstår när man står främst i kön till damtoan och någon öppnar sin dörr och lämnar plats till mig.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren