Kultur, Livsstil

Bokmässesummering

Bokmässan är lika mycket en matmässa. Samtliga foton Jan Zettergren.

Bokmässan söndag:

Så har det blivit dags att summera. Årets mässa fick 85 371 besökare att jämföras med förra årets 77 292 under sina fyra dagar.

Totalt antal utställare detta år har varit 811, något färre än förra årets 839. Antalet programpunkter blev totalt 3 726.

Kommentarer som jag har hört är att det varit färre tunga internationella namn på mässan. Något som kanske kan förändras till nästa år.

På Bokmässan 2019 är Sydkorea hedersgäst. De kommer också att fira att Sydkorea och Sverige nästa år haft diplomatiska relationer i 60 år.

1968 ett mytomspunnet årtal

För mig och säkert många andra i Nyfikengrås ålderskategori är 1968 ett spännande och klart lysande årtal i historien.

Marie Demker och Ulf Bjereld signerar sin bok om1968.

Söndagens första seminarium blev med Marie Demker och Ulf Bjereld, båda professorer i statsvetenskap. Titeln på samtalet är – Arvet efter 1968 – och deras nya bok heter 1968 när allting började (Hjalmarson & Högberg).

Ett utan tvekan mytomspunnet årtal i vår tid: Vietnamkriget, studentupproren, mordet på Martin Luther King och Sovjetunionens invasion I Tjeckoslovakien. Tenniskravaller i Båstad, kvinnorörelsemobilisering och start för Grupp 8.

För en del förknippas 1968 med individuell frigörelse, ett nedrivande av föråldrade, förtryckande auktoriteter och normer. För andra förknippas 1968 med en dogmatisk vänster som tillåts dominera samhällsdebatten.

I år har det gått 50 år sedan 1968 och författarna publicerar en uppdaterad pocketversion av sin bok I Vattumannens tid, om 1968 års auktoritetsuppror och dess betydelse i dag.

Vi lever fortfarande i skuggan av studentrevolternas 1968 men vilka är de bestående effekterna av upproren? Moderatorn Andreas Johansson Heinö, förlagschef på Timbro, frågar:

– Är dagens protest- och populiströrelser en motreaktion eller en förlängning av arvet från 1968?

Marie Demker:

– Vi måste komma ihåg att den tydliga konfliktlinjen vänster-höger inte längre existerar. Vi kämpar idag för liberalismen och individualismen. Det är nya konfliktlinjer som vi måste förhålla oss till.

En resa ner i mellankrigstidens polska antisemitism

Som av en händelse handlar också nästa bok om 1968. Det är det året då Maciej Zaremba måste fly från Polen till Sverige. Han växte upp i det kommunistiska Polen utan att träffa några kommunister, men han träffade Mick Jagger, kan man läsa i boken.

Maciej Zaremba.

Han tvingas brutalt möta sin barndom i ett helt annat ljus när han kommer till Sverige, en barndom full av hemligheter och inkapslad ångest. Med moderns krigshistoria som judinna på flykt, och hans aristokratiska faders märkliga öde i ett tyskt fångläger.

Huset med de två tornen (Weyler), är en resa mellan oskuldens tid och vidare ner i den polska mellankrigstidens antisemitism. En berättelse om hur en osannolikt liten spillra av polsk judendom möter en annan lika osannolikt liten spillra av polsk aristokrati, och sonen Maciej Zaremba föds.

Bokmässan är också till en del nästan en matmässa, många av oss som älskar böcker älskar också mat. Det skrivs kokböcker på löpande band för att inspirera oss.

Jag lämnar bokmässan som tidigare år fylld av nya intryck och med en trave böcker i väskan.

Läs mer här:

Tungviktarna på ingång.

Bokmässan dag ett.

Bokmässan dag tre.

Scenmöten.

  1. Nils-Magnus Lobenius

    På Bokmässan fanns även Deckarmässan Crime Time icke att förglömma.
    Deckar utgivningen är den största i Sverige!!!! Nils-Magnus Lobenius

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren