Läst

Boktips: Austerthrillern Osynlig

Den amerikanske författaren och poeten Paul Auster slog igenom med sin New York-trilogi i slutet på 1980-talet. Sedan dess har han skrivit ett stort antal romaner, diktsamlingar och filmmanus, många utgivna i Sverige.

Förra hösten kom hans Osynlig ut på svenska (översättning Ulla Roseen), ett triangeldrama med våldsamma och chockerande händelser som får konsekvenser långt in i framtiden.

New York 1967, 20-årige Adam Walker studerar vid Columbia Universitet och hoppas bli poet och översättare. En kväll är han inbjuden till en fest och där träffar han ett synnerligen underligt par, fransmannen Rudolf Born som är gästföreläsare vid School of International Affairs, och hans vackra flickvän Margot. Ganska snabbt föreslår Born att de ska starta en litterär tidning, finansierad av honom och med Adam som huvudredaktör. Adam är en naiv idealist. Även om han inte förstår varför Born har valt just honom accepterar han erbjudandet.

40 år senare: Adam, som är allvarligt sjuk, kontaktar en gammal studiekamrat, Freeman, en berömd romanförfattare,och ber honom om hjälp att avsluta en bok som han har börjat skriva om sitt liv. Det första kapitlet är i själva verket den första delen av boken Osynlig.

Med Freemans hjälp lyckas Adam mer eller mindre avsluta boken, men har han skrivit hela sanningen? Finns det över huvud taget någon sanning i det han skrivit?

 

Foto: Jerry Bauer

Osynlig, Bonnier Pocket 2011 ca 45 kr, inbunden ca 175 kr.

Så här tyckte bl a SvD:s kritiker Eva Johansson: Austers nya bok, Osynlig, uppfyller måhända inte kriterierna för en regelrätt spänningsroman, men är i långa stycken lika rafflande som en thriller, med en intrig som rymmer mord, spionage och tabubelagd sexualitet.

DN:s Martina Lowden var mer negativ: Oavsett om man uppskattar Austers romaner eller inte, lämnar de en sällan opåverkad. Hans styrka är att inge läsaren lättare obehag, svindel, vem-snodde-golvet-känslor, eller åtminstone irritation (”Vad hände just? Var är slutet? Vart tog huvudpersonen vägen?”).

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren