Läst

Boktips: Fånge i djungeln

Ingrid Betancourts bok är ett upprörande vittnesmål

Ingrid Betancourts bok Även tystnaden har ett slut: mina sex år av fångenskap i den colombianska djungeln är ett upprörande vittnesmål om hennes nästan sju år långa fångenskap hos FARC-guerillan i Colombias djungel. Det är en berättelse om en människa som blir fråntagen all sin mänskliga värdighet. Hon är fastkedjad en stor del av tiden, måste be om lov för allt, även för att uträtta de mest naturliga behov. Med jämna mellanrum förflyttar sig gerillan med sina fångar och det innebär långa påfrestande vandringar genom djungeln i hällande regn och fuktig värme. Ibland tar dessa marscher flera veckor. Ingrid och hennes medfångar är undernärda, utmattade och i mycket dåligt fysiskt skick. Flera är sjuka men de får i stort sett ingen vård. Hon gör ett flertal flyktförsök, framför allt i början pâ fångenskapen, men blir varje gâng tillfångatagen och straffad.

Misstrohet mellan fångarna

De sysslolösa dagarna är långa som år men hon försöker bryta ledan med små rutiner varje dag. Misstrohet finns mellan fångarna och minsta lilla förmån blir föremål för protester och avundsjuka.

Men det finns också små glädjeämnen, som när hon får tillstånd att lära sig väva skärp, eller när hon lyckas få en bibel och senare även en ordbok. Fångarna har för det mesta tillgång till en liten radio, där de kan lyssna till meddelanden från sina anhöriga i ett särskilt program för de som är gisslan hos FARC-gerillan.

Trots att hon blir så illa behandlad känner hon ändå empati för sina fångvaktare. ”Medlidande är nyckeln till förlåtelse”.

Fritagningen kommer äntligen i juli 2008 efter en kupp av colombianska militärer.

Den långa fångenskapen har inte kuvat henne. Hon har trots allt haft friheten att själv bestämma vem hon vill vara.

Ingrid Betancourt föddes i huvudstaden Bogota i Colombia, men växte upp i Frankrike där hon även slutförde sina studier. Hon har dubbelt medborgarskap i Colombia/Frankrike.

Hon återvände till Colombia för att  försöka få till stånd en förändring i ett fattigt land där de största problemen är terrorism, olaglig narkotikaproduktion och korruption. Ingrid Betancourt är numera bosatt i Frankrike.

Utgiven på Norstedts förlag, pris ca 190 kr

  1. Anna-Lotta

    De senaste självbiografiska böckerna jag har läst, har varit lite av en besvikelse. Böckerna har staplat händelser efter varandra och innehållit mer av beskrivningar än berättelser. Det har jag tyckt varit tråkigt. Hur är upplägget i den här boken? Tack för svar Harriet!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren