Krönikor, Tyckt

Bolt en fifflare eller ett oskyldigt lamm?

Usain Bolt

Usain Bolt. Foto: sv.wikipedia.org

Det krävs en hel del tankeakrobatik för att känna sig övertygad om att Usain Bolt är ett oskyldigt lamm, när det gäller dopning. Samtidigt får ju ingen dömas på spekulationer.

Under många år gick det rykten om att en del av DDR:s friidrottare manipulerade och manipulerades och när registren öppnades efter murens fall visade det sig att i stort sett alla östtyskar, som sysslat med friidrott på elitnivå, varit fifflare.

Stegrande misstankar

Och nu har jakten gått i Jamaica och det är i stort sett bara Bolt och kretsen kring honom som gått fri. Men misstankarna lär stegras kraftigt inför VM 10-18 augusti i Moskva.

Givetvis måste de senaste avslöjandena om toppnamn som Tyson Gay (USA) och Afasa Powell applåderas för det detektivjobb som utförts, men samtidigt lär oron hos friidrottens internationella ledarskikt öka.

Problemet för friidrotten har ju varit att Bolt, möjligen med stavhoppets Jelena Izinbajeva som undantag, varit en så lysande kraft att alla andra grenar än sprint fördunklats. Varje VM har varit en lång väntan på Bolt. Vid varje större gala offras många sändningsminuter för att visa bilder när världens snabbaste man ligger på en massagebänk eller när han knyter sina skor. Det som sker ute på arenan – det må vara världsrekordförsök, eller ej – kan aldrig tävla med ett reportage om den store mannens uppladdning.

Pamparna håller tummarna

Ett VM utan Bolt skulle kännas öde. Än värre vore förstås ett avslöjande under mästerskapen, likt det som drabbade Ben Johnson under sommar-OS i Söul 1988. Kaos skulle vara nära.

Så nog håller pamparna tummarna de närmaste veckorna.

Som vanligt kommer nu de vanliga lamentationerna från aktiva och skribenter. Återigen fylls sportspalterna av rättrådiga och upprörda kommentater, återigen känner alla sig svikna.

Även om känslorna är begripliga är de något överdrivna och yrvaket naiva. Vem trodde att problemet med dopning är borta? Så länge det finns möjlighet till fusk kommer det att finnas fuskare.

Kampen mot dopning måste givetvis fortsätta och skärpas. Det finns ingen anledning att ge upp, många fastnar ju nu i fångstnäten. Allt fusk avslöjas inte, men de vettvillingar som anser att dopningen lika gärna kan släppas fri, driver ett alldeles för resignerat resonemang. Polisen klarar inte upp alla brott. Många förbrytelser uppdagas inte ens, men ingen kommer väl på tanken att sluta jaga bovar och banditer?

Som om ingenting skett

Sporten tycks överleva. Den ständigt dopningsmittade cykelsporten lockar i dagarna hundratusentals åskådare och miljontals tittare i Tour de France. Det är som om ingenting skett när den långa karavanen drar fram genom det vackra franska landskapet.

Friidrotten är sannolikt i ett svagare läge och kan hamna i en verkligt djup kris om den störste sprintern genom tiderna skulle drabbas av ett avslöjande.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren