Ätit & druckit, Livsstil

Bonnakagor – alltid lika goda

Ut i skogen med bonnakagor i picknickkorgen... Foto: tourisminskane.com.

Här kommer ett något lantligt recept på bonnakakor. Alltid lika goda, faktiskt. Observera att det bör vara riktigt SMÖR, för maxad smakupplevelse.

”Bonnakagor” med RÅG, och extra mandel.

Ugn 200 grader,  varmluft 175 grader.

Gräddningstid 7-10 minuter

Cirka 50-60 st

4 dl rågmjöl

1,5 dl vetemjöl

1,5 msk sirap

1,5 msk bikarbonat

1 kryddmått/nypa salt

2 dl mandel

200 gr SMÖR.

Blanda alla torra ingredienser i bunke eller stor matberedare (om liten så gör halva satsen eller dela upp i två omgångar).

Tillsätt smöret skuret i bitar samt sirap och eventuellt en skvätt cognac.

Kör eller blanda nästan klart.

Hacka mandeln grovt och häll i degen och kör/rör klart.

Rulla ut gladpack på bänken och kläm i hop till en eller två rullar.

Rulla ihop plasten och forma bättre rullar. Låt vila svalt eller frys, och ta upp när man vill baka .

Foto: arla.se.

Foto: arla.se.

Skär med vass gärna taggad kniv, i skivor. Pröva vad som passar bäst så att man kan skära igenom mandelbitar.

Lägg på plåt med bakplåtspapper, lämna en cm mellanrum då de flyter ut en bit.

Grädda direkt.

Vid tjockare skivor (på till exempel en cm) krävs längre gräddningstid.

Om de gräddas något bruna blir de knaprigare.

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

Låt dem svalna, plant.

Smaken blir bäst när de är helt kalla.

Vid pennan i köket/

Viveca

Kommentarsfältet är stängt

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren