Ätit & druckit, Tipsat

Bonnakagor från barndomens Skåne

Ett lass fullt med bonnakagor. Foto: Viveca Lithner Ask

Ett lass fullt med bonnakagor. Foto: Viveca Lithner Ask

BONNAKAGOR eller BONDKAKOR på rikssvenska. Plötsligt anfölls jag av en längtan efter dofter och smak från min barndoms Skåne. Såväl mormor, som farmor och mamma bakade dessa kakor lite då och då.

Jag har modifierat receptet en aning, och tycker att detta blev helt rätt som jag kom ihåg dem i smaken och knaprigheten.

UGN 200 grader. Varmluft 175 grader.

GRÄDDNINGSTID 5-8 minuter.

Cirka 50 stora kakor, eller 70 mindre.

5,5 dl vetemjöl

2 dl socker

1 msk ljus sirap

1,5 msk bikarbonat

några korn salt

1,5 msk cognac (vatten)

1,5 dl sötmandel

200 gram SMÖR.

Blanda mjöl, socker, bikarbonat och salt i en matberedare (eller bunke).

Tillsätt smöret i kuber, sirap, och cognac (vätskan).

Arbeta samman men ej klart.

Grovhacka mandeln och tillsätt den. Arbeta färdigt ihop degen, maskinellt eller förhand.

Mandeln får inte hackas för fint, därför tillsättes den mot slutet om man kör degen i matberedare.

Rulla ut plastfolie på köksbänken och lägg degen där. Fördela lätt i en kraftig längd. Rulla samman plasten runt degen och kläm denna till jämnhet och önskad diameter på kakorna.

Kakorna blir kanske 1-1,5 cm större i diameter när det är klara.

Lägg rullen i frysen, 15 -20 minuter.

Vässa en stor otaggad ,kniv riktigt vass. (så de klarar att skära mandel utan att rullen spricker).

Skär den halvfrusna längden i skivor 0,5-0.8 cm tjocka.

De tjockare kräver längre gräddningstid.

Lägg på bakplåtspapper. Grädda direkt.

Vaka vid ugnen och titta efter när de blir lagom bruna. Vissa gillar dem extragräddade, då de blir lite knaprigare då.

Smaken framträder bäst när de kallnat helt.

Liksom den härliga doften i bostaden.

Degrullen kan med fördel frysas. Låt den halvtina innan den skäres i skivor.

Vid pennan i köket/Viveca

 

  1. Kerstin Ericsson

    Tack för receptet på Underbara bondkakor förra året till jul. Tänker åter pröva lyckan!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren