Ätit & druckit

Bonnigt

Foto: Jurek Holzer

Foto: Jurek Holzer

Åsynen av färska bondbönor gör att jag förflyttar mig tillbaka till min barndoms somrar i Warszawa. Bondbönorna var en delikatess som man kokade försiktigt i ca 10 min för att sedan blanda med smält smör och pressad vitlök. Det åt vi som tillbehör till kötträtter, t ex.
Nu när de är i säsong finns de att köpa i vanliga mataffärer. I den här enkla soppan har jag kombinerat bönornas och ärtornas sötma med den syrliga ängssyran (som säljs i kruka i mataffären).
När bönorna är riktigt färska behöver man inte ta bort det tunna skalet runt varje böna. Senare i under säsongen (september – oktober) bör man nog göra det för då är skalet mycket mera svårtuggat.

Bönsoppa
(2 personer)

0,5 l kycklingbuljong
1 dl crème fraîche
ca 2 dl bondbönor
ca 1,5 dl gröna ärtor
1 salladslök
ca 20 blad ängssyra
ca 3 cm färsk ingefära (i skivor)
1 vitlöksklyfta
salt
svartpeppar

Koka buljongen på tärning tillsammans med ingefära och vitlök (det tar ungefär en kvart).
Sprita bondbönorna, ta ut ärtorna från frysen.
Strimla salladslöken, plocka ängssyrebladen.
Ta upp ingefäran och vitlöken ur buljongen.
Lägg i bondbönorna, ärtorna och löken. Koka 5 – 6 minuter på medelvärme.
Vispa i crème fraîche, salta och peppra efter smak.

Se ytterligare recept med bondbönor.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren