Samhälle

Bromance i Washington

Macron och Trump under en gemensam presskonferens. Foto: elysee.fr.

Bromance är det nya ordet i internationell politik. Det är bildat på ”brother” och ”romance” och innebär en nära icke-sexuell relation män emellan. Tv-nyheterna på båda sidor Atlanten visade i veckan hur det kan ta sig ut när president Trump tog emot sin 30 år yngre franske kollega Macron på statsbesök i Washington.

Jodå, visst var det traditionell pompa och ståt. Men sen närt Trump tog emot den lille tunne Macron överväldigades han av iver att pussa krama och röra vid, avbrutet av hojtande som ”I like this man!”.

Macron fann sig, sågs mumla i Trumps öra men handskakningarna, armarna runt varandras axlar och rygg fortsatte så länge tevekamerorna filmade. Trump drog sig inte ens för att knäppa bort vad han påstod vara mjäll på Macrons synnerligen välsittande mörka kostym.

Trumps förtjusning i Macron saknar motsvarighet under de 250 år som Frankrike varit allierad med USA. Han hade rentav lärt sig göra ”la bise” dvs hälsa män som kvinnor med att kyssa på båda kinderna. Och det rejält. Han tryckte till ordentligt på presidentfrun Brigitte Macrons kinder, stolt och lyckligt, Inte sen Jacqueline Kennedys dagar i tidigt 60-tal har vurmen för det franska varit så inne i Vita Huset.

Bravo Emmanuel!

Trumps väg in i denna bromance är inte gammal. Det började 8 maj 2017 när han som då varit president i ett halvår satt framför sin tv och såg Macron segra i en valkampanj som precis som Trumps egen vänt upp och ned på det politiska landskapet. Här nådde nu ännu en outsider sitt lands främsta ämbete, därtill i det Frankrike som har stora befogenheter för statschefen.

Det är klart han lyfte luren för att gratulera. – Bravo Emmanuel! Du är en vinnare som jag, ” sägs Trump ha utropat i telefonluren med stor entusiasm också inför vad han sett av ceremonin på valkvällen där Macron gjorde sitt första framträdande till effektfull strålkastarbelysning på Louvrens mörka innegård.

Macron talar dessutom engelska vilket ingen fransk president gjort sen 1976. Samtalet blev så lyckat att de gav varandra sina nummer till mobilen. Bromance var ordet.

Utstod mandomsprovet

De träffades första gången kort efter 25 maj i Bryssel på Nato toppmöte. Macron utsätts för mandomsprovet att skaka hand med Trump. Under 27 oändliga sekunder håller han fast den väldiges hand. Kvar av detta är en odödlig tvsnutt om Macrons tapperhet.

Men Macrons framgång påverkar inte Trumps politiska perspektiv. Han meddelar att nu gäller America first och avhopp från gemensam miljöpolilitik. Han tänker lämna Parisavtalet.

Det gillar förstås inte Macron. Telefonsamtalen fortsätter. Idag har Trump talat mer med Macron än med någon annan världsledare. Tillkommer Macrons inbjudan till Trump att närvara i Paris under nationaldagen 14 juli, 2017 då 100 år gått sen amerikanska trupper anlände till Frankrike under första världskriget. Det skulle firas inom ramen för den sedvanliga stora militärparaden nedför Champs Elysees. Trump sägs ha blivit förstummad av inbjudan.

Inget statsöverhuvud eller politisk ledare hade visat honom minsta vänlighet alltsen han tillträdde. Dessutom visste han att han inte var populär i Frankrike. Trump trodde att hans närvaro som särskild gäst kunde försvåra Macrons ställning. – Jag vill inte förstöra festen för dig, uppges han ha sagt. Men Macron gav sig inte. Till slut frågade Trump om hustru Melania kunde följa med.

Ett lyckokast

Inbjudan var ett strategiskt lyckokast. Något liknande 14 juli paraden i Paris hade Trump aldrig sett. Han blev överförtjust av ståten och meddelade genast världen att han ville införa samma ståt i Washington inklusive alla hästarna och dessutom förverkliga prakten under en hel dag.

Macron tog en fortsatt storögd Trump runt i Invaliddomen och visade Napoleons grav. När sen de båda presidentparen ensamma med varandra dinerade romantiskt i Eiffeltornet glittrade Paris nedanför dem på sitt mest oemotståndliga vis.

Trump återvände med Frankrike som ny favorit. Britterna som alltsen Churchills dagar solat sig i glansen av en alldeles särskild relation till USA hade förlorat övertaget. Majonnäsen hade tagit som det heter på franska.

Till snobbiga amerikaner på hemmaplan markerade den avhånade Trump att han nu som kompis hade den ”mest intellektuelle och bildade av statsöverhuvuden”. Han var så lycklig att han beslöt hedra Macron med sitt presidentskaps första statsbesök.

Bara 120 gäster…

Amerikansk press spekulerade ivrigt i formerna. Paret Trump snålade stort. Det brukar vara mer än 300 inbjudna till galamiddagen i Vita Huset men nu endast 120 varav inte en enda kändis och inte en enda journalist. Den vackra Melania Trump lade ut en liten snutt på YouTube om förberedelserna. Man ser henne i skyhöga klackar hemmavid bestyra dukningen.

Färgerna går i vitt och guld, bordet har vita luktärter och liljor. Matsedeln – lammracks och jambalaya – lyfter fram örter från Vita Husets trädgård. Efterrättens tårta serverades med Vita Husets egen honung. Men sen var det fritt fram för det gästerna önskade mest av allt ”allting franskt” Melania klädde sig i Chanel.

Middagen hade föregåtts av tuffa förhandlingar under dagen presidenterna emellan. Spekulationer om att välkomstskålen skulle visa hur förhandlingarna gått föll platt. Ingen anade heller vad Macron skulle framföra dagen därpå i sitt stora tal för amerikanska kongressen.

America first byttes bort

Efter två dagar med Trumps kramande och pussande talade alltså Macron på den tredje utan Trumps närvaro under 50 minuter avbruten 45 gånger av applåder. Dock svaga om ens några applåder från republikanern och inte heller ett enda twitter från Trump efteråt.

Det som hände var ett tal som gjorde upp med trumpismens alla normer. America first byttes mot Macrons maning till gemensam globalt försvar för demokratin mot högernationalism och auktoritära regimer.

De beska sanningarna serverades inslagna i ett kärleksbrev till den amerikanska nationens rötter med uppmaningen till alla amerikaner att leva upp till sitt lands värderingar.

Macron varnade för ”nationalismens illusioner” och för politiker som ”leker med rädsla och vrede”. Han hävdade att amerikanerna skulle komma tillbaka till Parisavtalet i takt med att klimatförnekarna inser konsekvenserna av sitt handlande. Det finns ingen planet B, sa Macron.

Han betonade att Iran aldrig ska ha kärnvapen och sträckte sen ut en hand till Trump som vill säga upp Iranavtalet med planer på ett nytt större avtal. Macron den fd bankmannen varnade också för ”den globala kapitalismens missbruk”.

Ett hisnande tal

Macron vill som Trumps främste allierade i Europa lotsa honom i ny riktning. Det är inte populärt och inte heller har Macron Europa bakom sig. Exempelvis stöttar inte Berlin Macrons omförhandlande av Iranavtalet.

Det var ett hisnande tal. Trump hittade jag inte mer i tv den kvällen.

Macron däremot fortsätter oupphörligt med sin energi. Han spelar huvudrollen i timslångt tevesänt möte hos studenterna vid George Washington universitetet briljant öppen och glad.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren