Ätit & druckit, Tipsat

Brungula kardemummabullar

Bullmums. Foto: Viveca Lithner Ask

Bullmums. Foto: Viveca Lithner Ask

Viveca Lithner Asks brungula bullar fylls med mandelmassa och kardemumma så att hela huset fylls med hemtrevlig doft resten av dagen.

Recept för ett 40-tal bullar:
250°

Obs bara en jäsning.

Degen:

50 gram jäst

150 gram smör

4 dl gräddmjölk (hälften-hälften)

1 dl socker

2 tsk kardemummakärnor som mortlats.

1 kryddmått salt

1 kryddmått hjorthornssalt

ca 13 dl vetemjöl

Fyllning:

50-100 gram riven mandelmassa/marsipan, några matskedar mjukt smör, 1 matsked malen kardemumma.

Smält smör och häll i gräddmjölken, cirka 60 grader varm när det är torrjäst.

Blanda alla torra ingredienser.

Häll i och kör med degkrokar i elvisp, om sådan finns, annars: jobba med händerna och träslev.

Se till att det blir en lagom mjuk deg, som går att kavla.

Strö mjöl tunt på bakbord och platta ut degklumpen. Kör ut degen med mjölad kavel till ett stort platt degstycke, cirka 0,5 cm tjockt.

Bred över av det mjuka smöret, strössla över den rivna mandelmassan (ju mer desto godare, tycker jag ), samt pudra rikligt med den malda kardemumman över det hela, innan allt rullas samman till en lång rulle.

Skär i knappt cm tjocka skivor med kyld vass kniv, och lägg i pappersformar på en plåt. Ställ dragfritt och gärna lite varmt, i ett pannrum eller bara i kökshörnet. Lägg över en tunn duk.

Sätt på ugnen och vispa upp ett ägg (jag tog bara vitan, som fungerade bra när man ”klistrade” på mandelspånen senare).

Efter cirka 20-15 minuter penslas de med ägget och beströs med mandelspån. Sedan skjuss in i ugnen i 7-12 minuter. Den här gången gick det fortare med andra plåten. Alltså blev dessa lite mörkare, som vissa älskar…

Resten av dagen är bostaden fylld med en hemtrevnadsdoft, som lockar vem som helst till bullbordet!

Vid pennan i köket,

Viveca

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren