Livsstil, Tittat

Brutalt rolig western

Jake Gyllenhaal, Joaquin Phoenix, John C Reilly och Riz Ahmed i The Sisters Brothers.

The Sisters Brothers

The Sisters Brothers är den franske regissörens första engelskspråkiga film och han har lyckats göra en både rolig, brutal och annorlunda western.

Det här är historien om två bröder, Eli (John C Reilly) och Charlie (Joaquin Phoenix) Sisters som är ökända revolvermän, men det handlar också om ett samhälle i förändring. En underbar scen är när Eli som nyligen fått tips och instruktioner om tandborstning upptäcker att John Morris (Jack Gyllenhaal) också borstar tänderna.

Det är år 1851 i Oregon och de grälande bröderna försörjer sig som mördare för en ljusskygg och avskydd person som kallas Kommendören. Deras senaste uppdrag är att rida till Kalifornien för att döda en kemist, Hermann Kermit Warm (Riz Ahmed) som inte velat göra affärer med Kommendören.

Han jagas också av den ordentlige privatdetektiven John Morris som hela tiden gör anteckningar i en skrivbok under sin jakt på Warm genom Amerika. Det är meningen att Morris ska lämna över Warm till bröderna, som sedan ska tvinga honom att ge dem ”receptet” på hur man hittar guld på ett kemiskt och enkelt sätt.

John C Reilly gör ett varmt och melankoliskt porträtt av den äldre brodern Eli som har och visar känslor till skillnad mot den yngre Charlie, som super sig full så fort han kan och spyr och ramlar av hästen när jakten fortsätter. Eli rättar Charlies grova språk och har en dröm om ett annat liv. Han vördar en sjal en flicka en gång gett honom.

De lever ett hårt liv och en scen när de sover visar hur en spindel kryper in i Elis mun. Han sväljer med automatik och blir dagen efter ordentligt sjuk, men tvingas ändå upp på hästryggen av Charlie.

Detta är en historia om manlig sorg och ensamhet. Trots brödernas namn förekommer knappt några kvinnor i filmen eller deras liv. Brödernas resa sätter familjebanden på hårt prov. Skådespelarnas goda insatser gör detta till över två timmars god underhållning.

Regi: Jacques Audiard.

Manus: Jacques Audiard och Thomas Bidegain efter en roman av Patrick DeWitt.

I rollerna:  Joaquin Phoenix, John C Reilly, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed med flera.

Premiär fredag 15 mars.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren