Ätit & druckit

Bullgodis

Gräddat! Foto: Viveca Lithner Ask

Sweabullar är goda till frukost eller till soppan/grytan, då med smör och ost på.

Bara en jäsning behövs.

32 st.

Sätt på ugn, 200°, gräddas i 10-12 minuter.

Smält 100 gr smör och låt svalna.

Häll 4dl vatten + 4 dl mjölk i smöret.

Blanda väl i stor bytta med träslev.

8 dl vetemjöl,

2 dl havregryn,

5 dl blandat rågsikt och fullkorns-graham, eller vad man har av grövre sort. Kanske kli?

Totalmängden mjöl ska vara drygt 15 dl

100 gr torrjäst

En nypa salt

Två nypor socker (gärna råsocker)

Jag brukar använda elvisp med degkrokar i ena handen och träsleven i den andra.

Häll över vätskan, samtidigt som du kör med elvispen.

Knäck i ägg.

Blanda sedan väl och arbeta igenom så allt fördelas .

Täck med plastfolie och låt stå dragfritt och jäsa ca 20-30 min.

Tag upp och rulla bullar.

Dela degen i TVÅ klumpar och rulla sedan en längd, som delas i två vardera, sedan i 16 bitar. Lättare att få nästan lika stora degbitar att rulla till bullar. Lägg dem på plåten med bakplåtspapper.

Pensla med ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön.

Sedan direkt in i ugnen.

Testa med trä sticka så att de inte är ”döbakade”.

Låt svalna på galler underduk (papper under dem är borttaget, förstås). Dessa går bra att frysa.

Vid pennan i köket/ Viveca

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren