Ätit & druckit, Livsstil

Calles äppelkaka

Carl Butlers äppelkaka. Foto: Jurek Holzer

När det är äppeltider dyker middagsgästerna upp med kassar fulla av läckra äpplen och på många arbetsplatser ställs det fram skålar med mogen frukt som någon arbetskamrat har tagit med sig från den egna trädgården.

Matkreatören Carl Butler avled 2010 och lämnade många fina recept efter sig. Bland annat denna äppelkaka med mandelmassa i fyllningen. Calle var mycket förtjust i mandelmassa och passade alltid på att ha med den så fort det gavs tillfälle. Jag hade förmånen att lära känna Calle i min egenskap av matfotograf och minns många trevliga stunder i hans kök i Birkastan. Följande recept kommer från en av våra otaliga matreportage i Svenska Dagbladet.

Följande behövs till 9 portioner:

Degen: 5 dl vetemjöl, 3/4 dl socker, 200 g smör, 1 litet ägg, extra mjöl.

Fyllning 1: 300 g mandelmassa, 150 g smör, 3 små ägg.

Fyllning 2: 6 syrliga äpplen, 1 msk socker.

Jag föredrar att arbeta med händerna när jag bakar. Mjöl och smör smulas samman i en bunke tills det blir finfördelat, därefter blandas sockret in. Tillsätt ägget och krama ihop allting till en deg.

Sätt ugnen på 175°.

Vispa mandelmassa och smör vitt och pösigt. Rör sedan i äggen ett i taget.

Smörj en kakform. En variant med löstagbart botten passar bäst. Mjöla ett bakbord med det extra mjölet och platta ut degen så att den kan lyftas över till kakformen. Kläm ut degen i formen från mitten utåt ända upp i kanterna. Häll in mandelmassesmeten och förgrädda kakan i 8 minuter. Låt den svalna.

Skär varje äpple i åtta klyftor och lägg dessa i det svalnade kakskalet. Strö över socker och sätt in kakan i ugnen i 35 minuter.

Serveras med lättvispad grädde.

Musik i köket: Bob Dylan – With God on our side

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren