Ätit & druckit

Champagne till allt på nyårsfesten – till drinken, maten och tolvslaget

nyår

Snart sprakar det loss. Foto: sxc.hu

Avsluta året med en riktigt klassisk festmåltid på skaldjur, oxfilé och glassbomb. Till detta passar genomgående champagne, men naturligtvis med mycket olika stilar.

Som välkomstdrink föreslår jag en riktigt torr champagne, gärna en non dosage dvs en champagne utan tillsatt socker. Mina förslag är då: André Clouet Silver Brut Nature (nr 7546) eller Pol Roger Pure Brut Nature (nr 77069).

Sedan kan man med fördel fortsätta med samma torra champagne till förrätten.

Till varmrätten behövs en fylligare, kraftfullare champagne , mogen och med brödtoner. Den bör därför ha en stor andel av druvan pinot noir och gärna vara lagrad några år efter inköp. Detta krävs för att matcha det smakrika och kraftiga röda köttet.

Mitt förslag är då en champagne från byn Ay som ligger i det bästa området för Pinot Noirdruvan.

Mina favoriter är Henri Giraud Hommage à François Hémart (nr 77633) eller Bollinger Special Cuvée Brut (nr 7418). Från byn Ay kommer även Deutz, Ayala, Roger Brun och Billecart-Salmon m fl berömda champagnehus.

Till desserten föreslår något som inte är så vanligt idag, en söt champagne. Vi har tyvärr glömt bort den söta champagnen, men för hundra år sedan var den en stor andel av produktionen. Vid hovet i Ryssland dracks det mycket champagne och den var oftast söt.

Mitt förslag är Louis Roederer Carte Blanche (nr 7600) som är en friskt söt, inte alls sliskig utan mer äppligt söt champagne. Det är en av de få söta champagnerna på Systembolaget, alla i beställningssortimentet. Beställ därför redan nu.

Till tolvslaget är det oftast lite stökigt, men ändå roligt att skåla i mousserande vin. Det känns onödigt med en riktig champagne, en bra crémant till exempel Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne nr 7725 går lika bra. Satsa då hellre på ett snäpp bättre champagner före och under middagen. Då är både du och smaklökarna fräscha!

Lycka till och ett riktigt Gott Nytt År!

Torr champagne, non dosage:

André Clouet, Silver Brut Nature nr 7546. Pris 315 kr

Pol Roger, Pure Brut Nature nr 77069 BS. Pris 419 kr

Champagne, kraftigare från byn Ay:

Henri Giraud, Hommage à François Hémart nr 77633.Pris 429 kr

Bollinger. Special Cuvée Brut nr 7418. Pris 439 kr

Söt champagne till desserten:

Louis Roederer. Carte Blanche nr 7600 BS. Pris 399 kr

Bubbel till tolvslaget:

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne nr 7725. Pris 129 kr. Så nära man kan komma en riktig champagne. 4 av 5 i Dagens Industri.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut nr 7688. Pris 115 kr

OBS! De som är märkta med BS efter numret är från beställningssortimentet.

För att hinna få dessa innan nyår så måste de beställas före jul.

Kommentarsfältet är stängt

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren