Livsstil

Citrusfeber

Inre och yttre av ett apelsin. Foto: Jurek Holzer.

Det är apelsintider och tidningarna är förstås fulla med goda recept på marmelad och saft. Ett annat sätt att ta vara på apelsinsmaken är att koka en sås som passar till t ex anka eller kyckling. Såsen får ett extra sting om man tillsätter lite steksky.

När man till exempel ugnssteker ankbröst tar man ut dem ur ugnen och håller varma genom att slå in dem i aluminiumfolie. Då bildas det köttsaft i folien som man med fördel kan använda för att få mer smak på såsen.

Apelsinsås till anka eller kyckling (2 – 3 portioner).

1 schalottenlök
0,5 stor apelsin (både saft och skal)
1 tsk riven färsk ingefära
2 msk vit torr sherry
2 msk rött vin
2 dl kalv- eller kycklingbuljong
1 tsk rörsocker
1 msk arrowroot
2 msk smör till stekning
1 tsk messmör
salt och svartpeppar (efter smak)
steksky

Finhacka löken och fräs i smör. Tillsätt riven ingefära och fortsätt fräsa. Späd med buljong, lite i taget.

Rör ut arrowroten i lite buljong och vispa in det i såsen. Tillsätt pressad apelsinjuice, rivet apelsinskal samt rörsocker. Koka ca 15 minuter, häll i en blandning av sherry och vin, smaka av med salt och peppar.

När kötträtten som såsen ska serveras till är klar, tar du upp den och häller skyn från stekningen i såsen. Vispa sedan i messmöret och koka ett par minuter till.
Avsluta med att sila bort alla de grumliga ingredienserna.

Läs här hur man steker ankbröst.

Kommentarsfältet är stängt

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren