Krönika, Livsstil, Tipsat

Dags för rensning

Nytt på Formex: fr v antikt från norra Kina, pyttesmå vaser från Lindform, mattor från Svanefors och Parlebos papperskonst. Foto: Kerstin Sedvallson

Kerstin Sedvallson rapporterar om senaste nytt inom design och mode från Formexmässan.

Hösten har kommit och du har måhända granskat din överfyllda garderob. Ut med plagg i fel färger och in med rost, brunt, beige, vinrött – och glöm inte gult! Har länge varit en förbjuden färg men nu är den supermodern från knallgult till senap.

Guld inte att förglömma! Det går lika bra med massor med falska smycken. Vi äldre tittar bland undangömda arvesmycken och där ligger halskedjor och armband i guld. Om du nu inte sålt guldet för att öka på kassan.

NU tittar du dig runt i hemmet. Här finns Ikeamöbler från förr, ärvda stolar med broderade sitsar, pallar från Thailand, vitrinskåp i glas, mahognybord, 70-talslampor i plast, som du inte kan skiljas från blandade med nyare i korg och någon dyrbar designlampa som hänger fel. Är detta fel? Nej, men dags att hotta upp hemmet.

Fram för det rustika och enkla!

Korgstolar, läderdetaljer, fårskinn, ljusa plädar och mattor, träbänkar, tygpåsar, säckar, mönstrade askar i alla former. Asiatiskt i möbler och tillbehör är tilltalande för oss som gillar länderna där borta.

Annuzza är ett märke som drivs av Anna Sundin, som sedan 1990-talets slut rest i Asien och numera letar hon i norra Kina. Här hämtar hon bland annat utsökta skåp, bord, skålar, figurer som åtråvärda hästar, vilka säljs direkt till affärer via lagret vid Frihamnens dit varorna kommer.

Guld och silver förekommer också i inredningar. Även överst på korgar. Läckrast bland silverprylarna fann jag på danska Chic Antique.

Enklast att börja med nymodigheter i hemmet är att köpa ett antal korgar och askar i olika utföranden. De kan vara små eller stora med plats för allt som flyter omkring i hemmet. Ställ in flera i bokhyllorna. Jo, jag vet att folk numera inte har böcker i hyllorna eller ens äger en bokhylla.

Stenliknande kuddar från Sydafrika samt korgar och porslin av Ernst Kirchsteiger. Foto: Kerstin Sedvallson.

Ernst satsar på trävitt

Men som vanligt: Vi äldre som ännu inte gjort oss av med de hundratals- eller rent av tusentals böcker vi har inklämda i bokhyllor, kan sortera bort vissa och pryda hyllorna med fina askar och korgar.

Många utställare på Formex nyligen excellerade i vackra askar i alla storlekar. Andra som till exempel min favorit Ernst Kirchsteiger har skapat korgar. Han har också gjort kassar i canvas som antingen kan rymma tvätt, vantar/halsdukar eller tidskrifter. Ernst har satsat mycket på trävitt i bord, hyllor, bänkar. Läderhankar på lyft- och öppningsbara ting. Snyggt! Och i likhet med många andra har Ernst bränt porslin i grått.

Läderskodda kraftiga hållare för ljus från familjeföretaget A Grossisten i Helsingborg och svart porslin som pryder matbordet. Foto: Kerstin Sedvallson.

Tippar att det serveras mat i vartenda ungt hem i dag på grått porslin. Mateus, som skapar välkänt vackert porslin, har haft grått i många år, sade formgivaren Teresa Lundahl, som startade märket för tjugotre år sedan. Numera arbetar också dottern Filippa med att skapa fin design. För oss som gillar färg finns Mateus i flera färger som grönt, blått, lila, rosa – härligt!

Sydafrikanska kudd-stenar

Kort är sällsynta att få numera, men bör höra till varje hem. Vänner blir glada när de får ett handskrivet kort i stället för ett mejl eller sms. Hur mycket roligare blir det inte också att skriva ned tråkiga anteckningar i tilltalande block och små skrivböcker?

Parlebo är en agentur som drivs av Maria Liljekvist och som har de mest utsökta, roliga och fina kort av amerikanska märket Rifle Paper. Nya är det norska Darling Clementine och engelska katie leamon. Små fina askar finns också. Ett tips Åhlens – sälj dessa märken hos er!

Förbluffad ser jag ett antal olika stenar i en gång på Formex. Var har de hittat stenarna? Nej, det är kuddar! P-O Wigse´n, som driver SEWRI DESIGN med hustrun Eleni, berättar att de först såg en bild på kudden i en artikel i DN om hur stenar kan användas i inredning.

– Vi fick kontakt med  textildesignern Rone´l Jordaan i Kapstaden och träffade henne på en resa till Sydafrika. Rone´l Jordaan formger dessa stenar-kuddar i handfärgad tovad ull med en kärna av återvunnen hundraprocentig polyester. Hon har lärt ut hantverket till ensamstående kvinnor som numera har fast jobb och lön. Rone´l Jordaan har formgivit dessa stenar-kuddar i olika storlekar. Bekväma att sitta på och ytterst överraskande i ett hem. Lätta att flytta runt – minst sagt!

Kerstin Sedvallson

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren