Sagt, Skrivit, Tipsat

Dags för två miljoner pensionärer att gasta lite högre

Foto: Inge Josephson

Vi är många. Två miljoner. Alla politiker med självbevarelsedrift borde vilja hålla en så stor väljargrupp nöjd och glad. Ändå diskrimineras pensionärerna år ut och år in genom högre skatt på pensionen än på lön. Att pension faktiskt för de allra flesta är uppskjuten lön tycks inga andra än de fackliga organisationerna vilja komma ihåg. Ska då den lönen beskattas hårdare bara för att den tas ut senare?

I år får vi en löjligt liten allmosa i form av en femtiolapp i sänkt skatt. Och även om den allmänna pensionen höjs med 4,1 procent i år är det bara ett återtag av tidigare förlorade år. Och nästa år straffas vi igen. Ännu mer än vad tidigare beräkningar av Pensionsmyndigheten visat (se tabell). Och även premiepensionen åker berg- och dalbana.

Är det så här pensionssystemet ska se ut? Är det rimligt och rättvist att både skattediskrimineras och inte veta vad som väntar i plånboken efter ett yrkesliv? Och den utlovade följsamheten till inkomstutvecklingen har vi också blivit blåsta på i det nya systemet. Pensionerna ökar inte ens med hälften av inkomstutvecklingen räknar från 2001, visar Jöran Rubensson, ordförande i SPRF i SvD den 28 dec!

Flera förslag på väg

Ja, är det rimligt, frågar sig nu också fler och fler politiker som till slut tagit bladet från munnen i pensionsfrågan (hittills tycks politikerna ha ansett att man för drygt tio år sen skapade det perfekta, självreglerande pensionssystemet som man sedan låste in i Pensionsmyndighetens kassaskåp och slängde bort nyckeln…).

Men nåja, möjligen ser det ut att brinna till på pensionsfronten 2013. Flera utredningar ska kläcka förslag om t ex premiepensionen och pensionsåldern. Aktiviteten i media har ökat markant. Socialförsäkringsminister Kristersson uttalar sig. S-ledaren likaså.

Det går inte en vecka utan nya löpsedlar och artiklar i tidningsdrakarna om pensionssystemets brister, vem som är vinnare och förlorare, om hur banker och pensionsinstitut behandlar oss och vårt intjänade kapital.

40-talisterna ska inte gnälla

Nu hävdar ju en del att åtminstone 40-talisterna inte ska gnälla. Det är vi som ses som vinnarna i pensionsracet eftersom vi får ta med oss resterna av det gamla, mer förmånliga ATP-systemet in i ålderdomen. Det är det som syns som ”tilläggspension” i det orangea kuvertet. Må så vara.

Det gamla ATP-systemet var på tok för bra. Men berg- och dalbanan är vi med i och vi är lika utsatta för pensionsinstitutens knep och knåp för att komma åt våra pengar och för premiepensionssystemets hysteriska val- och spekulationskarusell.

Vad ska man då göra åt detta? Stillatigande betrakta skådespelet och se vad som händer (om det händer)? Tja, vi pensionärer är en rätt tyst grupp i samhället som i stillhet håller oss vid liv allt längre, sätter oss på skolbänken, flyttar utomlands, pysslar om barn och barnbarn och våra ännu äldre föräldrar plus massvis med annat…

Om du, vi, nu inte själva orkar bråka om ekonomin skulle man ju kunna tycka att våra pensionärsorganisationer skulle kunna gasta lite högre.

Vi har inte mindre än fem sådan som samlar över 850 000 pensionärer. Varför inte en rejäl demonstration? Lite barrikader skulle vara uppfriskande och kanske blåsa lite liv i glöden.

Med mer organiserad samverkan, som Jöran Rubenson i SPRF ensam och allena förespråkar på Nyfiken grå i december förra året, borde våra kraxiga stämmor höras mer i samhällsdebatten. Bättring!

Fakta om statliga pensionen:

Allmän inkomstpension

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

Faktisk utveckling + Pensionsmyndighetens prognos oktober 2012

+4,5

-3,0

-4,3

+3,5

+4,1

–0,8

+0,5

+2,2

+3,0

Pensionsmyndighetens prognos januari 2013

+4,1

–1,4

+0,4

+2,3

+2,9

 

* 1 jan 2012 fanns 2 023 522 pensionstagare

* Ca 260 miljarder om året betalas ut i statliga pensioner

* Runt 67 miljarder går tillbaka direkt i skatt

* Medelpensionen för män var 2011 ca 12 000 kr och för kvinnor 8 800/månad

* Inkomstpensionen påverkas främst av inkomst- och sysselsättningsutveckling i riket

* Börsen påverkar bara ca 7 procent av pensionstillgångarna i AP-fonderna

Källor: Pensionsmyndigheten, diverse medier

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren