Krönika, Sport

Dags njuta av spektaklet OS

Världen går kanske framåt trots allt ? Trots terror, IS, klimatkris, pensionärsskatt, Donald Trump och annat elände.

För 100 år sedan skulle Berlin arrangera de sjätte olympiska spelen, men masslakten i det första världskriget kom i vägen. Spelen 1940 och 1944 måste också inställas på grund av världskrig, men i 68 år efter sommar-OS i London 1948 har de olympiska tävlingarna kunnat hållas planenligt.

OS-tanken hotad

Det har inte alltid varit lätt. OS-tanken har varit hotad på flera sätt, inte minst ekonomiskt, innan de stora tv-pengarna kom med i leken. OS skall vara fritt från politiskt inflytande, men i decennier pågick en enorm kamp mellan öst och väst, det vill säga främst Sovjet och USA.

Amatörreglerna styrde officiellt, men öst hade sin statsidrott och väst levde på den välfinansierade universitetsidrotten. Båda systemen gav många medaljer och vem kan glömma hur den legendariske Putte Kock i tv prudentligt staplade pingisbollar i två plaströr för att åskådliggöra den stora tvekampen.

Kalla kriget och fruktan för det förgörande atomkriget var stor. Ur det perspektivet var den idrottsliga kampen en lisa, även om orden kunde bli hårda.

Fanny Blankers-Koen. Foto: en.wikipedia.org.

Fanny Blankers-Koen. Foto: en.wikipedia.org/dutch national archive.

Ännu 1948 var kvinnorna tydligt åsidosatta, det hjälpte inte med att holländska hemmafrun Fanny Blankers-Koen gjorde succé. Först under senare delen av 1900-talet började jämställdhet uppnås inom OS-grenarna.

Bojkotter

Politiken påverkade ideligen och flera spel drabbades hårt av bojkotter. Montreals kommunala ekonomi raserades 1976 för åratal framåt. Nästan inga ville längre arrangera de dyra spelen, men så löste Los Angeles delvis problemen med kraftigt ökade sponsorintäkter.

Hyckleriet i amatörfrågan levde kvar, trots att alla visste att toppidrott krävde att idrottarna fick ta emot ersättning. Islossning skedde först efter Berlin-murens fall och Sovjets upplösning. Numera får nästan alla proffs vara med.

Dopingjakten allt intensivare

IOK var mycket illa ute runt millennieskiftet, då mutatmosfären avslöjades. En hygglig utrensning genomfördes och IOK liknar nu i vissa avseenden en modern om än inte demokratisk organisation.

Ett växande problem är dopningen, som i år många år kunde bedrivas utan att beivras. Det insomnade DDR:s obehagliga och systematiska dopningsverksamhet straffades i efterhand.

Dopingjakten har blivit allt intensivare, men de har fuskarnas verksamhet också blivit. I år avslöjades en systematisk ”statsdoping” i Ryssland och landets friidrottare har avstängts från spelen i Rio.

Landets övriga idrottare har granskats hårt och både simmare och tyngdlyftare har hittills strukits. IOK avstod klokt nog från den kollektiva bestraffningen av samtliga ryska utövare, Oskyldiga bör inte dömas.

Ännu ett skadeskjutet spel

Världen står således inför ännu ett skadeskjutet spel. Likväl kommer segrar och guldmedaljörer att firas intensivt i Rio. Trots alla problem finns det nämligen en stor glädje i det olympiska. Invigningen, ederna, ceremonierna allt ingår i en magisk tradition.

Säkert bedrar vi oss själva emellanåt, men med sina brister är dock de olympiska spelen en av världens främsta sammanbindande länkar. Må vi njuta av spektaklet i ett par veckor!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren