Samhälle

Dansk pensionär får äta med unga

I Danmark har man uppmärksammat att många äldre känner sig ensamma – liksom också unga.

Så varför inte låta generationerna mötas? Kanske till en måltid? Det är tanken bakom en ny dansk förening, som heter Folkebevaegelsen mod Ensamhed.

Föreningen lanserar nu en kampanj som heter ”Danmark Spiser Sammen”. Över hela Danmark ska folk under april inviteras till att äta en måltid tillsammans.

Ett av dessa arrangemang äger rum tisdagkväll den 26 april då 250 unga och äldre ska äta tillsammans på gården vid äldreboendet Slottet på Nörrebro i Köpenhamn.

På menyn står ”hjerter i flødesovs” dvs kokta grishjärtan i gräddsås och som efterrätt ”rabarbertrifli”. Båda rätterna förväntas väcka minnen hos de äldre och ge nya upplevelser till de yngre.

Mer än 60 föreningar stöttar den nya folkrörelsen bl a danska motsvarigheten till LRF – kanske inte oväntat att Danmarks bönder vill framhålla att det är trevligt att äta tillsammans.

Mer än 210 000 danskar har i opinionsundersökningar förklarat att de känner sig ensamma. Kampanjen ska bryta tabut att prata om att man känner sig ensam. Kampanjen ska pågå i tre år. Då ska ny undersökning göras och föreningen hoppas att antalet danskar, som uppger sig vara ensamma, ska ha halverats.

Lars Sönnergren

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren