Folk, Plåtat, Upplevt

Danslektion i tangons urstad

Samtliga foton: Björn Larsson Ask

Klockan visar 01.25 lokal tid i Buenos Aires. Vid femtiden idag hade hustru Viveca sin första danslektion här i denna fantastiska stad där tangon föddes. En timmes lektion med beröm godkänt. Innan jag släcker lampan här njut av dessa fotografier som jag tycker är bra. Mannen som skymtar i ett foto är australiensare och 77 år gammal.

Tango föddes som dans- och musikgenre i Buenos Aires’ och Montevideos hamnkvarter, och fortfarande är Buenos Aires världens viktigaste centrum för rioplatensisk tango. Historiskt sett har tangon varit ett storstadsfenomen – medan Buenos Airesbon dansade tango ägnade sig resten av argentinarna åt folkdanser.

Sedan 1980-talet har en ny tangoboom uppstått som gjort att den argentinska tangon som dans spritts över resten av Argentina såväl som till övriga världen. I dag blandas den inhemska publiken i Buenos Aires med tangoturister som kommer till staden för att uppleva och lära sig dansen.

Det finns ett stort utbud av tangoställen där man dansar, och en stor andel av de mest kända internationella lärarparen har sin bas i Buenos Aires. Varje år i februari anordnas en stor tangofestival El Festival de Tango de Buenos Aires, och senare i mars världens mest prestigefyllda festival, CITA, som produceras av Fabián Salas.

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren