Sverige har semlor och Polen har sina pączki. Pączki motsvarar ungefär amerikanska donuts eller svenska munkar men skillnaden är att de inte har ett hål i mitten. I dag firas pączkidagen i Polen och med anledning av detta bjuder Nyfiken Grå sina läsare på ett äkta polskt munkrecept.  Med tanke på att varje munk innehåller ca 300 kalorier är det tur att man äter dem bara en gång om året  d v s en torsdag som tillfaller omkring mitten av februari och kallas för Feta Torsdagen.

Pączki – polska munkar (ca 20 st)

1 kg vetemjöl

100 g jäst

150 g socker

10 äggulor

0,5 l mjölk

1,5 l matolja

2 msk smör

4 cl rom el konjak

apelsinmarmelad

Degen: lös upp jäst, en nypa socker och 3 msk mjöl i hälften av mjölken (mjölken ska vara ljummen) i en bunke. Lägg på ett lock och låt stå i ca 10 min.

Under tiden rör man ihop äggulorna och sockret till en ljus och fluffig konsistens.

Sedan tillsätter man mjöl, jäströran, resten av mjölken och arbetar detta tlll en jämn deg som inte klibbar.

Så är det dags att arbeta in smält smör och sprit i degen.

Degen ska jäsa under en kökshandduk på ett varmt ställe till dubbel volym.

Forma munkarna med inoljade händer: platta till en degklump (ungefär lika stor som en tennisboll) och lägg på en tsk marmelad, rulla ihop till en boll.

Lägg alla degbollarna på ett mjölat bakbord.

Stekning: använd en traktörpanna med höga kanter. Värm upp oljan men den får inte vara för varm. Testa med att slänga in en liten bit deg – när den flyter upp är oljan lagom. Skaka av mjölet från varje munk före stekning. Stek 2,5 – 3 minuter på varje sida.

Efter stekning läggs munkarna på hushållspapper för att svalna.

Servera med florsocker på.

Receptet kommer från den suveräna polska matbloggen Przepisy babci Stasi (Mormor Stasias recept).

Musik i köket: Otis Redding – I’ve got dreams to remember