Folk, Läst

– Demensboendet inget ställe där man har ett liv

Stefan Gurt Foto: Kalle Assbring

Mänskliga kontakter är viktigast av allt. Det säger författaren Stefan Gurt som i dagarna kommit ut med en bok om sin demenssjuke pappa, Så dödar vi en människa. I morse satt han i SvT:s morgonsoffa, en stund senare intervjuades han i P1 morgon, i morgon kväll deltar han i SvT:s Gokväll. Ett enormt genomslag, plötsligt vill alla berätta Stefan Gurts historia.

Hade du väntat dig denna uppståndelse?

– Nej, när jag skrev boken var det inte mycket tal om äldrefrågor. Jag anade lite när debatten bröt ut i höstas. Den har behövts länge. Det finns ett uppdämt behov att försöka påverka till det bättre.

Stefan Gurt beskriver hur pappa Sven tillbringade sina sista månader i livet på ett demensboende i Solna. På kort tid förvandlades han till en mager åldring som slutade bry sig om omvärlden och påskyndade döden genom att vägra äta.

Vad är det i samhällsklimatet som skapar dessa attityder mot gamla?

– Så fort man är över 40 blir man mindre intressant, det här är en del av det. Det är en konstig föreställning att människor är viktiga upp till en viss ålder.

– Något jag funderat över är att förr i tiden hade äldre ett övertag av att ha läst längre. I dag är världen förändrad. De yngre är duktigare på att ta till sig det, därför har inte äldre samma övertag som förr.

Vad var det bästa med din fars demensboende?

– Där finns inga dåliga människor bland personalen. De gjorde sitt bästa. Det är hela situationen som är fel, att man låser in och medicinerar. Jag menar att demensboendet fungerar som ett infångningsläge. Det är inget ställe där man har ett liv.

– Mitt intryck är att väldigt många människor som kommer till ett demensboende inte lever där lång tid.

Det sämsta?

– Man låses in och fråntas rätten att bestämma över sig själv. Det är kärnan i det hela. För mig var det uppenbart att pappa blev knäckt av sin situation.

Hur vill du själv ha det när du blir gammal och behöver hjälp?

– Jag hoppas att vi håller oss nära varandra. Jag och mina barn ska ha med varandra att göra.

Så dödar vi en människa av Stefan Gurt, Wahlström & Widstrand, pris ca 170 kr.

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren