Ätit & druckit

Den eviga middagsfrågan

Foto: Jurek Holzer

Foto: Jurek Holzer

Vad ska vi äta till middag i kväll är en fråga som är lika lätt att ställa som den är svår att svara på. Som i går till exempel. Vi tar ut något från frysen. Där finns det nästan alltid lax, köttfärs och kyckling. Hur lätt är det att variera måltider med de ingredienserna på en skala ett till tio? Njaä…
Hur som helst, vi tar ut och tinar en laxbit. Sedan går vi iväg på en liten promenad som vanligtvis leder förbi en mataffär. Där faller blicken på en hög med fänkål och svaret på middagsfrågan infinner sig genast: lax med fänkål låter gott. Det som fattas är utfyllnaden, sånt som på något sätt binder ihop dessa två. Lösningen finns i kylen: crème fraiche…

Pasta med lax och fänkål
(2 pers)

200 – 300 g laxfilé
0,5 fänkålshuvud
0,5 gul lök
1 dl vit vin
0,5 dl vatten
1 dl creme fraiche
1 tsk rapsolja
färsk timjan
salt och peppar

valfri pasta (min egen favorit är tagliatelle)

Strö rikligt med salt på fisken. Efter ca 10 minuter sköljer man bort saltet och skär fisken i grova strimlor.
Skiva fänkålen mycket tunt. Finhacka löken.
Fräs lök och fänkål i oljan i en traktörpanna eller liknande.
Sänk värmen, tillsätt vatten och vin och låt småputtra i 10 min.
Vispa i crème fraiche och fortsätt koka på lågt värme i 10 min till.
Salta och peppra efter smak.
Lägg i fiskbitarna tillsammans med ett par kvistar färsk timjan, rör om, ta bort pannan från värmen och låt stå under lock i 5 min.

3 Kommentarer

 1. alf

  Glöm laxen, den är överreklamerad. Vi gör storköp och storkok vilket gör att vi alltid har en massa mat i frysen. Där finns både färdiga rätter som kycklingsoppa, kålsoppa med frikadeller, lasagne, chili con carne, köttfärssås, pannbiffar/köttbullar, köttsoppa, köttgryta med mera. Bland råvaror finns karré, färs, fisk av flera sorter, lite smakrika korvar som chorizo och kabanoss. Småländska isterband, samt en massa grönsaker som ärtor, broccoli och brysselkål.

  I kylskåpet finns smör, grädde och extra lagrade ostar. Och utan kyla förvaras vissa konserver som Abbas fiskbullar, salta biten, bambuskott och vattenkastanjer.

  Nej, det handlar bara om att ha fantasi och vara lite förutseende så har man ett rikt urval att laga till middag. Jag förstår liksom inte skribentens problem?

 2. Hej Alf, tack för att du delar med dig av den rika förteckningen över innehållet i ditt kylskåp och frys. Det låter utmärkt. Jag föreställer mig dock att alla våra läsare inte är lika välförsedda och fantasifulla som du. De kanske behöver lite nya idéer. Det är sånt jag försöker leverera då och då. Slutligen undrar jag: vad är det för fel på laxen? Vänliga hälsningar, Jurek.

 3. alf

  Tyvärr har det gått inflation i vissa maträtter som lax, kycklingfilé och andra filéer. Inget fel på lax, men inte jämnt. Likadant är det med filéerna, man måste inte använda den dyraste delen på varken kyckling eller nöt för att det skall bli god mat. Med gott resultat använder vi till exempel kycklingklubbor för att göra delikatesser att frysa in. Marinera, ugnsstek och frys in. Gör grytor och soppor att frysa in.

  Vill Du ha tips kontakta mig!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren