Ätit & druckit, Kultur, Mat Recept

Den franska kockens tomatsoppa

Chef’s Table i köket för de små matgästerna

Daniel Farinotte, den franska kocken på Kvikkjokk, är i ständig rörelseoskärpa.  Alltid på väg att säga något, alltid mitt i en mening, eller mitt i en fond eller surdegssmet.
När Daniel talar, lyssnar man.

Daniel har lagat mat på förskolan Lilla Kvikkjokk sedan mitten av 90-talet. I Daniels kök är barnen välkomna och vad jag vet är han den ende skolkocken i Sverige (kanske i världen) med ett eget Chef’s Table i köket, där de små matgästerna får turas om att inta sin lunch tillsammans med honom.
I dag bjuder Daniel på tomatsoppa som är en av barnens verkliga favoriter.
Såklart.
Han vet hur man gör och  låter mig dofta på hans egenblandade Herbes de Provence och på kryddorna som importeras från hemlandet Frankrike via vänner eller föräldrar.

Kvalitet, titt och smaka och känna lust

“Kvalitet betyder allt”, säger Daniel som tycker att barnen ska få titta, lukta och smaka på maten, ha en nära relation till råvarorna, lära sig känna lust inför mat. Dukningen är vacker, som en kvarterskrog i Bretagne, fast i miniatyr, och de små gästerna får servera sig själva.

Passion och njutning

Vad är hemligheten?
“Jag har fått möjligheten att utvecklas i mitt jobb”, förklarar Daniel. “Det betyder allt, den här passionen för matlagning. Om jag inte njuter av mitt jobb, om jag inte utvecklar mig själv och inspirerar min omgivning, kan jag inte laga god mat”, avslutar Daniel som från och med nu är min stora idol och förebild på matsidan.
Tusen tack; både för maten och lektionen.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Dagens recept
Soupe de tomates (Italiensk tomatsoppa/ tomatsås)
4 liter

2 st stora lökar
4 st vitlöksklyftor
500 g tomatpuré
Salt och vitpeppar
Olivolja
Herbes de Provence (finns på ICA – Santa Maria)
Alfabetpasta
(Alfabeto – De Cecco, pasta Fidelini från Druvan (Vermicelli))

En klick smör

Fräs hackad lök, hackad vitlök och örtkryddan i olivolja i en stor kastrull.
Blanda i tomatpurén och 4 liter vatten. Peppra lagom. Salta fram och tillbaka över kastrullen.
När det kokar låt det sjuda på låg värme i minst en timme tills soppan får bruna kanter.
SMAKA! Salta om det behövs. Lägg i pastan.
Ta bort kastrullen från värmen. Pastan kokar av sig själv. Vänta ca 10 minuter. SMAKA! Lägg i en klick smör.
SERVERA!

Tips!

Tips 1: Kan utmärkt användas som tomatsås (utan pasta).
Tips 2: Om tomatfläckar
Tomatfläckar går garanterat bort med galltvål (flytande i tvättmaskin).

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren