Livsstil, Tittat

Den sanna historien om en politikers uppgång och fall

Hugh Jackman som den jagade amerikanske senatorn Gary Hart.

Front Runner

I filmen om den amerikanske senatorn Gary Hart gör Hugh Jackson ett fantastiskt porträtt av den vanhedrade politikern. Det handlar om moral inom både press och politik.

The Front Runner följer den sanna historien om Harts uppgång men mest fall. Hart var favorit till demokraternas presidentnominering 1988. Han var 25 år yngre än Ronald Reagan och lockade unga väljare.

Han var en vältalig och seriös politiker, men han var inte så mycket för att skylta med sin familj och sitt privatliv. Han ansåg att hans politiska budskap var det viktigaste. Men han var snygg och charmig och lite känd för att vara en kvinnokarl.

Under nomineringskampanjen började ett rykte om en otrohetsaffär med fotomodellen Donna Rice att cirkulera. Pressen var till en början skeptisk men utsikten att sälja tidningar och kunna berätta något om Harts privatliv tog över.

Moralen fick ge vika för pengarna. Frågan ställdes om en man som kunde vara otrogen gick att lita på i sin offentliga roll. En reporter fick ett tips och snart var Hart övervakad av reportrar och fotografer.

När skriverierna började nekade Gary Hart ihärdigt, men till slut måste han erkänna vad han gjort, något som innebar slutet på hans karriär. Det var första gången i amerikansk politik som skandaljournalistiken fick en avgörande betydelse för en presidentaspirant.

Filmen ger en nyanserad bild av både Gary Hart och händelserna som ledde till hans fall för något som i dag känns absurt med Donald Trump som president.

Regi: Jason Reitman.

Filmen är baserad på boken All the Truth Is Out av Matt Bai.

I rollerna: Hugh Jackman, Vera Farmiga, J.K. Simmons, Alfred Molina med flera.

Premiär fredag 23 november.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren