Ätit & druckit, Livsstil

Den tjusiga matbilden ljuger

Solrosolja med ramslök. Foto: Jurek Holzer

Visst ser det fint ut? Jag stoppade ner några blad av ramslök i en flaska med solrosolja, ställde den i motljus och tog en bild. Tiden var en sen eftermiddag i maj och solen höll på att försvinna bakom huset mittemot. En varm ljusstråle föll på flaskans baksida. Det skulle bli en fin illustration till ett blogginlägg om ramslök.

Det är bara det att om man lägger hela blad av ramslök i oljan så smakar det inte så mycket  om det hela.

Vill man ha en riktigt vass ramslöksolja bör man därför mixa eller finhacka bladen innan man blandar dem med oljan.

Efter en kort efterforskning på google blev jag lite klokare. Jag hällde flaskans innehåll i en bunke och mixade det med en mixerstav. Resultatet ser ni på bilden nedan. Inte så tjusigt men betydligt godare.

Gör så här: mixa ca 3 dl neutralt smakande olja (solros eller raps) med ett par nävar välsköljda ramslöksblad och en nypa salt.  Efter ett par dagar i rumsvärme silar man bort det gröna och mixen kan användas som välsmakande salladsdressing eller smaksättare till kalla rätter.

Håller i ca två månader om det förvaras kallt.

Ramslöksoljan, mixad och klar. Foto: Jurek Holzer.

Ramslöksoljan, mixad men ofiltrerad.  Foto: Jurek Holzer.

Musik i köket: Paul Simon – Still crazy after all these years

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren