Folk, Krönikor, Tyckt

– Det behövs en nytänkande förbundskapten. Nu

Erik Hamrén. Foto: Frankie Fougantin/commons.wikimedia.org

Erik Hamrén. Foto: Frankie Fouganthin/commons.wikimedia.org

Det krävs inte raketforskarmeriter för att inse att det är något galet med svensk landslagsfotboll. Den stundtals ytterst svaga insatsen mot Ryssland i Moskva följdes av ett av svensk fotbolls snöpligaste nederlag genom tiderna. 1-4 mot Österrike på hemmaplan – en total chikan.

Om Erik Hamrén varit tränare för ett allsvenskt lag skulle han vara avsatt redan på fredag. Och om han haft ansvaret för ett lag i högsta ishockeyserien hade han fått avgå direkt efter den officiella presskonferensen.

Men det mesta talar för att Svenska Fotbollförbundet väljer att vänta och att hoppas på något slags mirakel, för ett lag som kört fast i de flesta avseenden. Offensivt, defensivt, tekniskt, taktiskt. Bortamatchen mot lilleputten Liechtenstein borde dock även detta skrala gäng klara, osäkerheten växer i fråga om hemmamötet med Moldavien, ett land med klar bollkultur.

Dessa matcher ska spelas om en månad, vilket gör att Svenska Fotbollförbundet måste agera mycket raskt om något skall ske. Det är antagligen att kräva för mycket av en trög byråkrati.

Var får man tag i en vikarie?

Men vad skulle man vinna på att snabbt ge Hamrén kicken och ett fett avgångsvederlag? Var får man tag i en vikarie? Vad skulle en sådan person kunna göra på så kort tid?

Det främsta värdet skulle ligga i att en signal gavs om nytänkande. Det är inte troligt att Hamrén skulle orka genomföra den radikala förändring, som är nödvändig. Han har ju uppenbarligen inte ens förmågan att inse att skadade spelare i princip aldrig ska spela, inte ens om de heter Zlatan Ibrahimovic.

Denne må vara en av de främsta spelarna i världen, men i de två senaste matcherna har inte alls orkat med rollen som inspiratör. Detta är i sig begripligt, men det är också tydligt att Zlatans lagkamrater spelar sämre när idolen inte kan prestera på vanlig nivå.

En förbundskapten för mycket

Tyvärr är det väl så Zlatan själv bestämmer när han ska spela. I detta fall är dock två förbundskaptener en för mycket.

Trots allt finns det vissa möjligheter att detta svaga landslag kan kravla sig vidare till EM i Frankrike nästa år. Men då krävs det tur i lottningen till utslagsmatcherna.

Om sedan EM-slutspelet nås, måste laget i alla fall byggas om. Den nuvarande besättningen lär inte duga mot verkligt kvalificerat motstånd.

Därför behövs en ny och nytänkande förbundskapten nu. Någonstans finns en lämplig korttidsvikarie – kanske den framgångsrike U-kaptenen Håkan Ericson?

Nästa ordinarie förbundskapten kan utses under vintern. Men att tro på ett sådant mod hos de styrande i det svenska fotbollslandet är lika utopiskt som att hoppas på att en svensk tar sprinterguld i ett internationellt friidrottsmästerskap.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren