Tittat

Elvis valde gitarr, inte gevär

SvT/Elvis Presley. Foto: Solid Ent

Elvis Presley började med mycket i livet emot sig. Pappan långa tider arbetslös, hamnar i fängelse för en förfalskning, mamman gnor och håller familjen under armarna. De bor i enkla bostäder i det lilla samhället Tupelo i Mississippi, som byts ner till allt enklare i en nedåtgående spiral.

Till slut hamnar familjen i ett område med både svarta och vita, längst ner på den sociala stegen. White trash, kallades sånt folk på den tiden. Men Elvis kom snabbt med i kyrkans gemenskap, han hörde gospel och soulmusik, och fick själv framträda för kyrkbesökarna.

I en amerikansk och mycket välgjord dokumentär om hans liv, Tillbaka till Tupelo, som SvT1 nu sänder och redan har sänt ett antal gånger, berättas historien om Elvis Presleys barndom och uppväxt. Man får följa hans liv från start med hjälp av många intervjuer som gjorts med gamla barndomsvänner, skolkamrater, grannar m fl.

En dag går mamman iväg med sin son för att köpa ett gevär, det han önskade allra högst just då.

Butiken säljer också gitarrer, Elvis börjar fingra på en, vill ha den med. Då säger mamman: du får välja, antingen gevär eller gitarr. Det blev gitarr, och Elvis tog sina första steg mot det som sedan blev the King of rock and roll.

Kris Kristofferson är svensk berättare.

Först i oktober sänds filmen igen, den 21 och 23 oktober. Långt innan dess går det att kolla på SvTplay. Gör det!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren