Folk, Läst, Lyssnat, Tyckt

Det gnälls, det gnys, det knorras som aldrig förr

Gnäll, gnälligare gnälligast – det klagas så det står härliga till nu för tiden. Men vad står det där gnället för? Och vem är det som gnäller mest?

I synonymordboken jämställs ordet gnälla med klaga, jämra sig, gny, gnöla, kvida, knorra, kinka, knota, kvirra, pipa och gnissla. Kärt ord har många namn.

Vem är det som gnäller mest? Tja, inte behöver det alltid vara vi lite äldre. Läs bara här:

I lokaltidningen Gotlands Allehanda skrev språkläraren och fåruppfödaren Mien Niklasson om ett gnäll som kom av sig.

Hon undervisar varje vecka 24 pensionärer på Gotlands folkhögskola. När hon tog på sig uppdraget var det efter viss tvekan:

”Jag har faktiskt inte alltid tyckt om pensionärer och det var med stor vånda jag tog på mig det här uppdraget för ett par år sedan. Ja, men de vet ju alla hur de är? Bara gaggar om att allt var bättre förr i tiden? De är gnälliga och svidiga och tränger sig i kön på ICA. Pratar bara om sina sjukdomar. De klagar över sin dåliga pension trots att flera av dem har mer pengar över än många barnfamiljer. Konstiga idéer om barnuppfostran har de också och så äter de konstig mat….

…Min äldsta elev är över nittio år och nästan blind. Men icke desto mindre är hen alltid väl påläst till dagens lektion, det finns ju många bra hjälpmedel nuförtiden, digitala inläsningar av böcker till exempel. Hen har en liten kikare i klassrummet så att hen kan hänga med. Och aldrig gnäller hen! Det är utslitna höfter, ryggar som krånglar och gamla skottskador men viljan att integrera sig med andra generationer är stark. Kulturmöten gör oss starka!”

Gnälla inte alltid av ondo

På radiopodden Studio 64 ställde sig de tre poddarna Niklas Levy, Per Wiklund och Michael Flygare frågan:

Har vi blivit gnälligare med åren? Och vad står gnället för?

Deras svar:

-Att gnälla är att klaga, mest hela tiden, på ett okonstruktivt sett. Udden åt fel håll, om man så säger, som aldrig leder nån vart.

Micke retar sig på störande studsmattor, men vågar kanske inte ta upp det med grannen. Perre har granntomtens strålkastare rakt in i sovrummet, och ställer sig frågan om han ska slå sönder den..

Studio 64-gänget konstaterar att gnället inte bara är negativt, det fungerar också som ett socialt kitt, man blir inte så ensam.

Vare sig det gnälls på ljugarbänk eller i de digitala medierna.

Lyssna på deras underhållande gnällprat här!

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren