Folk, Sagt, Skrivit

– Det här är en bok om kungen för alla som aldrig får veta sanningen

Det här är en bok om Kungen och mig, säger Barbro Hultman. Foto: Leif R Jansson

Författarinnan och kungen. Foto: Leif R Jansson

– Det här är en bok för farmor, mormor, faster Greta och alla andra som aldrig får veta sanningen om kungen. Jag vill att läsarna ska få en aha-upplevelse. Aha, är det därför han ler också. Är han rolig? Ja, han är mycket rolig.

1997 började Barbro Hultman som personaltidningsredaktör vid hovet. Där blev hon kvar i tio år. Dessförinnan arbetade hon bland annat som hovreporter på Veckojournalen, Dagens Nyheter, och – inte minst – elva år på SvD, (där jag/redaktören arbetade tillsammans med henne). I 40 års tid har hon alltså kunnat följa kungen på nära håll.

Nu har Barbro Hultman skrivit en högst personlig bok om Kung Carl XVI Gustaf för att ge sin bild av Sveriges monark, I den kungliga kulissen. Det är en ganska annorlunda bild än den gängse, här träder en musik- och kulturintresserad person fram, som vårdar sina ägor, har stenkoll på sin personal, bryr sig i minsta beståndsdelar och är dråpligt rolig – nästan som en ståuppare!

Kung Carl XVI Gustaf på Stenhammar slotts ägor. Foto: Leif R Jansson

Kung Carl XVI Gustaf på Stenhammars ägor. Foto: Leif R Jansson

Häromveckan bjöd förlaget Langenskiölds på releaseparty för boken för ett hundratal inbjudna i Livrustkammarens vackra valv i Slottets sydöstra del.

Förlagschefen Susanne Hamilton hälsade välkommen med att stolt informera om att den första upplagan redan sålt slut. Hon hade under dagen gått stan runt med en fullastad dramatenkärra för att förse Stockholms bokhandlare med nya exemplar…

– Det tog väldigt lång tid innan hovet sade ja, berättar Barbro Hultman om själva upprinnelsen. Det var ju ett känsligt läge. Jag ville veta om det var ok med min bokidé, men till slut fick jag kommentaren ”Det är bara att skriva”!

Berättelsen börjar med den dramatiska bilden där kungen sörjer sin farfar.

– Jag kom på att även jag hade 40-årigt jubileum tillsammans med kungen. Jag råkade vara jour på Veckojournalen den dagen han kom tillbaka från sin farfars dödsbädd 1973. Och möttes av en lapp efter att ha varit på fest kvällen innan: ”Du ska infinna dig på Bromma flygplats klockan åtta och ta emot den nya kungen. Skaffa fotograf”

– Sedan har det bara fortsatt. Ännu större var det att första gången ha Kungen som bordsherre. Det var på församlingsafton i Bernadottebiblioteket, där jag skulle hålla föredrag. Det var en tuff uppgift att gå upp i talarstolen. Då sa kungen: ”Ja nu blir det tungt.”

– Jag blev alldeles paff. Jag tyckte att det skulle bli enormt roligt att berätta om Mainau. Jag gick in i försvarsställning direkt och har hållit på i elva år och funderat över: – Vad menade han egentligen?

– Vi träffades på Stenhammar i april, och då frågade jag honom. Kommer kungen ihåg den där dagen i biblioteket? Retades kungen med mig? Ja, det är klart, var hans svar. Och så har jag efter alla dess år hittat till hans humor. Och eftersom jag har samma nivå så har vi trevligt.

– Kungen borde ha kommit på det här releasepartyt, tycker jag. Men han har så mycket program, och så han har fått boken…

Vän av ordning kan fråga sig, är det här en bok om kungen och Barbro Hultman, eller är det en bok om Barbro Hultman och kungen? Ja det har hon också undrat över själv, säger hon och ger raskt ett svar. – Jo, det handlar om oss båda två.

– Jag har velat få fram vem kungen är, och vilken härlig människa han är. Det är inte konstigt att folk stannar en på gatan och säger: -Vi vill ha vår kung!

Fotnot: Nyfikengrå har fått möjlighet att publicera ett utdrag ur I den kungliga kulissen. Vi har valt  bokens slutkapitel, Epilog, där Barbro Hultman och fotografen Leif R Jansson gör ett besök hos kungaparet på Stenhammars slott i Sörmland, som inte blev riktigt som förväntat…

I morgon del ett av Epilog: Med kungen i det mest privata.

I den kungliga kulissen, En hovreporters betraktelser, Bokförlaget Langenskiöld. Pris ca 200 kr.

Stenhammars slott. Foto: Leif R Jansson

Stenhammars slott. Foto: Leif R Jansson

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren