Fråga sjukgymnasten, Tipsat, Tyckt

Det snurrar i huvudet – hur blir jag av med yrseln?

Foto: sxc.hu

Först en diagnos… Foto: sxc.hu

Fråga: Hej! Jag är en 16-årig tjej som lider av yrsel. Det började vid valborg 2012 och är fortfarande väldigt jobbigt. Jag har fått väldigt bra hjälp då jag samtidigt har haft många och kraftiga infektioner. Slutsatsen har dragits att balansen kraschat i och med dessa infektioner.

I november 2012 hade jag nästan helt utsläckt balans på vänster sida. Men från att ha legat i sängen och kräkts av att röra minsta lilla på huvudet, är jag nu i mycket, mycket bättre skick trots att yrseln fortfarande begränsar mig. Jag orkar fortfarande inte gå hela veckor i skolan, utan går 4/5 dagar eller färre. Detta på grund av att jag inte orkar. Det snurrar så mycket i huvudet och det blir jag också väldigt trött av.

Nu vill jag bli bra. Jag vill inte ha det så här längre. I våras försökte jag gå hos sjukgymnast, men eftersom han inte visste vad han skulle göra med mig då jag mådde så dåligt efter de gångerna jag var där, bestämde vi oss för att sluta. Jag vet att enda sättet för mig att ta mig tillbaka är att träna. Att utsätta mig för yrsel. Men jag behöver lite hjälp. I och med att det är så påfrestande, gör att jag inte riktigt vet hur jag ska lägga upp mina pass.

Jag har nu börjat att gå ett pass om dagen på cirka fyra km i ett högt tempo. När jag kommer hem är jag väldigt yr. Det blir ju bättre och bättre, men jag är mycket tröttare hela dagen än om jag inte skulle ha gjort någonting. Jag skulle så himla gärna vilja springa igen, men det känns så jobbigt när jag vet att det sliter så mycket på mina krafter.

Jag skulle behöva lite råd och massor av pepp just nu. Hur ska jag lägga upp träningen för att få ut så mycket som möjligt utan att behöva bli sängliggandes efteråt?

Jag vill kunna gå en hel vecka i skolan igen, orka umgås med vänner även efter skolan, kunna springa utan att vara totalt utmattad i två dagar, helt enkelt må som jag gjorde förut. Jag vill inte längre vara begränsad. Jag vill att min familj ska kunna boka en skidsemester nu i vinter utan att oroa oss för att jag bara klarar en dag i backen.

Tack på förhand /Lovisa

Viveca svarar:

Bästa Lovisa. Denna hemska yrsel som du beskriver har jag personligen erfarenhet av, tror jag. Det är ingen som kan förstå HUR hemsk och ansträngande det är utan att ha upplevt det själv.

Men först några viktiga frågor.

Vilken typ av yrsel har du?

1) Den rotatoriska, vilket betyder att rummet snurrar åt ett eller annat håll. Som till exempel när man gör en piruett och stannar upp, då fortsätter rummet att snurra.

2) Den så kallade fylleyrseln, då ALLT snurrar huller om buller och man kan känna det som om man snurrar ut i rymden och inte litar på sitt fotfäste.

Vem har sagt till dig att träning hjälper?

Vad jag förstår så har du ingen DIAGNOS ännu, det vill säga orsaken till symptomet yrsel saknas.

Då kan man inte VETA, bara ha viss erfarenhet av, att något hjälper rent generellt.

Mycket (alltför) vanligt är att det sätts diagnosen Vestibularis nevrit (inflammation på balansnerven), men detta kan en öron/hjärnspecialist verifiera med tester, såsom provokationstester och magnetröntgen av hjärnan.

Men jag förutsätter att detta redan är gjort, liksom utredning av eventuella allergier (kräkningarna).

Är du sämre eller bättre i kyla-värme, till exempel bastu, eller frysa i en ishall, ute i vinterkyla?

Vad gjorde sjukgymnasten för behandling? (Träning ser jag inte som ”behandling”) .

Har du råkat ut för något ”våld” mot övre nacken/ huvudet, till exempel kraftigt vurpa i skidbacken?

Andra symptom: svaghet i vissa muskler i armar och fingrar, ytlig känselförändring (domnar lite på vissa ställen). tryck över något öga, torr i öga, klåda i hårbotten, sus eller tryckkänsla i örat, stel i nacken, huvudvärk, dubbelseende, ljuskänslighet, någon form av smärta?

Är din nacke ORDENTLIGT undersökt av expert på manuella undersökningar utöver de ”maskinella”. Då ska det finnas specifika noteringar om detta, rörelse/obehagsvinklar, kärltester på halsen (görs med ultraljud, för att se att syretillflödet till hjärnan av de viktiga stora kärlen på halsen är öppna och fria för blodtransport).

Hur känns det med tryck uppifrån på huvudet så att nackryggraden komprimeras?

Hur känns det när man traktionerar (drar ut nacken i ryggradens längdriktning, görs av sjukgymnast/doktor)?

Blir du yr av att ligga stilla på ryggen och bara röra på ögonen?

Om du vrider på huvudet och yrselattacken kommer, hur länge stannar den, tills det går över?

Det låter på ditt mejl som du kanske har några undersökningar kvar att göra. Det gäller att finna en engagerad doktor. Det är inte alltid en ”specialist” bäddar för bästa resultat, är min erfarenhet.

Var i Sverige bor du ?

Om du inte har fått en diagnos, så är första steget att få en DIAGNOS på ett PAPPER. Först DÅ kan man lägga upp en åtgärdsplan, anser jag bestämt.

Själv har jag god erfarenhet av akupunktur och allmänna cirkulationsbefrämjande rörelser som ”fri dans” eller vattengymnastik då minskar rädslan för att falla och slå sig. För att nämna några.

I min situation försvann det plötsligt helt och hållet en dag. Sedan dök det upp med full kraft igen sju månader senare. Så var det under några år, med olika intervaller.

De senaste fem åren har jag haft ”en omgång”, som försvann på tre dagar.

Nu hoppas jag att du har hjälp att ta tag i detta, för jag tror inte att det bara är att träna…..

Diagnos först… därefter åtgärd.

Under tiden, hantera det på det sätt DU klarar bäst .

Vänligen Viveca

 1. Axel Bruke Öhman

  Hej, jag har också yrsel eller för mig är det mer en konstant lutande obalans och precis som du är jag begränsad. Det är snart ett år sedan mina symptom började och de har inte slutat men det är numera kommande i vågor och är inte så kraftiga som de var när jag precis blev sjuk. För några veckor sedan hittade jag tre balansövningsprogram och snacka om att det gav mig hopp, för efter fyra dagar försvann mina symptom. I en hel vecka var jag återställd och jag sluta göra övningarna, men fick då bakslag efter den veckan och lutan kom tillbaka.
  Läkare hjälper inte ett dugg, jag har varit på olika tider men aldrig lyckats få en diagnos, själv är jag väldigt säker på att mitt problem är en infektion eller nervskada på balansnerven på mitt vänstra öra. Axel Bruke Öhman

  Här är de balans övningar som jag växlar mellan och gör 2-3 ggr om dagen.
  https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/oron-nasa-och-hals/patientinformation/nervsjukdomar/vestibularisneurit-traningsovningar-/
  https://www.karolinska.se/globalassets/global/fysioterapikliniken/vp/fysioterapi_perifer_vestibular_funktionsnedsattning.pdf

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren