Nu är vi nästan ikapp, vi seniorer. Statistik visar det man haft på känn ett tag, att det numera är mycket liten skillnad i internetanvändning mellan gamla och unga.  Det är bara att plocka uppgifter ur olika rapporter.

Till exempel ur Smart Seniors SeniorBarometern som i sin senaste undersökning (med drygt 7000 personer) noterar att en majoritet av seniorerna, 59 procent, själva bokar sin semesterresa på nätet. Bara var tredje tar hjälp av en resebyrå.

Så många som sju av tio (55 år och äldre) använder sociala medier och internet flera gånger om dagen.

Det gör man framför allt för att hålla kontakt med vänner, familj och släkt men också för att följa med i olika intressegrupper. Var fjärde senior skickar mejl dagligen.

Så gott som alla i Sverige har numera tillgång till internet i sitt hem, framgår det av rapporten Svenskarna och internet.

Yngre använder visserligen nätet oftare än äldre, men 2017 var det för första gången en majoritet (56 procent) av den äldsta åldersgruppen – de som är 76 år och äldre – som använde sig av internet.

Fortfarande är det 12 procent av den äldsta gruppen som inte gör det trots att de har tillgång till det hemma.

En inte särskild vågad gissning är att vi alla snart är ikapp!

Kamprads plattor

En person som på sin kant hjälpt till med utvecklingen är den nu bortgångne Ingvar Kamprad. Genom sin stiftelse delade han för ett par år sedan ut 500 läsplattor till alla äldreboenden i Småland. Expressen uppmärksammar gåvan i en av alla minnesartiklar om den nu bortgångne IKEA-grundaren.

Det började som ett pilotprojekt där de boende på Attendo Sörgården i Rottne fick prova på surfplattor i samarbete med föreningen SeniorNet.

– Det visade sig att det var väldigt, väldigt uppskattat där man kunde följa sina barnbarn och anhöriga på resor ute i världen. Och vissa gick in och löste korsord, andra tittade på SVT:s öppet arkiv vilket var väldigt populärt, säger Lena Fritzén i familjen Kamprads stiftelse till tidningen.

En pensionsnestor förklarar

Krutröken har nu lagt sig efter rabaldret kring de sänkta tjänstepensionerna. Men varför blev det som det blev? Sveriges nestor inom pensionsområdet, KG Scherman, förklarar vad som låg bakom i en krönika på Nyfikengrå.

– Kemin stämde. Som han arbetade, hans sätt att arbeta på scenen, lite lekfullt och inte så allvarligt. Det var fantastiskt. Den som berättar är Gunwer Bergkvist, den sista överlevaren i Povel Ramels Knäppupp-gäng. Hon minns Povel i en filmad intervju med Gunnar Magnusson.

Läs och titta

önskar

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän. DS