Krönikor, Tyckt

– DN villkorar hjälp till förföljda kristna

John L. Allen. Foto: en.wikipedia.org

John L. Allen. Foto: en.wikipedia.org

Att toleransen för kristna är begränsad i svenska medier är välbekant. Ibland tar det sig enbart uttryck i förlöjliganden, men ibland gränsar föraktet till hat – som när folkpartiets ungdomsförbund FPU för en del år sedan i samband med en Pridefestival arrangerade pilkastning mot bilder på Påven och dåvarande KD-ledaren Alf Svensson.

Men i många andra länder förföljs de kristna med mycket hårdare metoder. I sin huvudledare söndagen den 13 oktober hänvisar Dagens Nyheter till författaren John L Allens bok The global war on Christians, där han hävdar att 80 procent av all religiös diskriminering i världen riktas mot kristna. De förföljs enligt författaren i 139 länder. Tiotusentals kristna dödas varje år – den nu aktuella förföljelsen mot kopterna i Egypten är alltså bara ett av många exempel.

Kan vi solidarisera oss med dessa miljoner som ofta lever som utsatta minoriteter i allt från hårdföra diktaturer som Nordkorea till skendemokratier som Irak och Pakistan? Ja, men enbart om vi kan blunda för att dessa människor är kristna, hävdar DN uppenbarligen färgad av sin oförsonliga syn på utövare av den kristna läran.

Eller kan man tolka DN på något annat sätt när ledaren med rubriken Strunta i tron – se till lidandet avslutas så här: ”För att förstå vad kristna världen över utsätts för i dag måste vi bortse från rika kyrkobesökare i Rom, Washington och Stockholm. Vi måste till och med blunda för det faktum att de förföljda människorna i Mellanöstern, Centralafrika och stora delar av Asien ens är ’kristna’. Se dem i stället för vad de är: en förföljd, på flera ställen utrotningshotad minoritet som ropar efter vårt stöd.”

Läs gärna citatet en gång till och ersätt ordet ’kristna’ med ordet ’judar’ . Skulle någon tidning kunna skriva det utan att vi alla som en man – och med rätta – röt ifrån?

Bara om man suddar bort den kristna stämpeln är DN beredd att sträcka ut en hjälpande hand.

En förskräckande deklaration på ledarsidan i Sveriges största morgontidning.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren