Folk, Kultur

Dödahavsrullar, tonårsproblem, dystopi, stordata – mässan bjöd på det mesta

Britt-Marie Mattsson frågas ut av Göteborgspostens Hanna Rasmuson. Foto: Jan Zettergren.

Britt-Marie Mattsson presenterade romanen Projektet – en högaktuell bok som avslöjar spelet bakom kulisserna i maktens korridorer.

Är ”bigdata” som spelar en central roll i romanen på gott eller ont?

Att skriva sina memoarer är populärt även om man som Christer Björkman säger sig ha minst fyra melodifestivaler kvar att göra.

Göteborgs-Postens Johanna Hagström talade med Christer om drömmar och besvikelser på vägen från Borås till Eurovisionsfinaler.

Jerker Virdborg kastar oss in i en dystopisk värld där samhället har trasats sönder av inbördeskrig. Är vi i Sverige? Eller i ett drabbat Mellanöstern?

I en drömlik svensk sommar är syskonkärlek och överlevnad drivkrafter. Tiden är obestämd, det finns datorer men ingen elektricitet.

Lo Kauppi, Ebba Witt-Brattström, Diana Olofsson, Lena Andersson,och Marianne Rundström. Foto: Jan Zettergren.

Diana Olofsson har tillsammans med Johanna Wester sammanställt antologin Saker jag hade velat veta när jag var 15 .

Här berättar en rad kända svenska kvinnor, med skilda bakgrunder och perspektiv, öppenhjärtigt om bland annat sin självbild, sex, könsroller, alkohol, objektifiering.

Lo Kauppi, Ebba Witt-Brattström och Lena Andersson, som alla medverkar i antologin, talade med Diana Olofsson om sina egna minnen och erfarenheter från tonårstiden.
Moderator var journalisten Marianne Rundström.

Varför var yllebyxor ett bra plagg på dansen, som en av Ebba Witt-Brattströms lärare sa?

Diskussionen nådde både stort och smått. Enigheten var ändå total om att dagens 15-åriga tjejer har det än tuffare än tjejerna på 60-talet.

Mikael Winninge. Foto: Jan Zettergren.

Nu finns det en samlad översättning av Dödahavsrullarna på svenska – en unik inblick i den judiska religiösa och politiska historien vid tiden strax före kristendomens framväxt.

Mikael Winninge, docent och översättningsdirektor, berättade att han med sina kollegor i den här boken har låtit bli att gissa saknade ord där rullarna varit oläsbara, men skrivit omfattande förklaringar för att försöka tolka och göra innehållet tillgängligt för läsaren.

Läs fler rapporter från bokmässan här:

Färre besökare.

Alla möten.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren