Folk, Sagt

– Döden är ointressant. Det som gäller är livet här och nu

Francois Roustang.

Francois Roustang. Foto: consciencesansobjet.blogspot.fr

Den mest eftertraktade psykoterapeuten i Paris är 92 år. Med envishet utöver det vanliga kanske man får chansen att sitta i den stora fåtöljen på kliniken bakom gare Saint-Lazare på rue de Naples.

Betydligt enklare är att möta den älskvärde hypnotiske doktorn och filosofen Francois Roustang på nätet, flitigt intervjuad i fransk radio. Hans kraftfulla ansikte har en utstrålning som går rätt genom diskussionerna på Youtube.

Framträdandena är inte pinfärska men lika litet som jämnårige Charles Aznavour har Roustang en tanke på att trappa ned. Han tar fortfarande emot patienter om än bara tre i veckan. Han föreläser på det stora universitetssjukhuset Pitié-Salpêtrière sen 15 år om sin metod, som i läkarkretsar kallas medicinsk hypnos.

Han ger fortfarande ut böcker, den senaste för en knapp månad sen, samlingsvolymen Jamais contre,d´abord (Aldrig emot framför allt”).

Hans metod är oslagbart effektiv: endast två eller tre fåordiga behandlingar för resultat. På middagsbjudningarna i Paris berättas om patienter lämnade i total förvirring men som efter ett par dagar upplever en stor förändring av sina liv.

Han berättar gärna hur han gör: – jag kommer aldrig med förslag, ger ingen diagnos, säger aldrig att patienten ska ändra sig, jag tar emot utan reservationer och för in patienten i ett tillstånd som förmedlar rader av valmöjligheter . Patienten väljer den lösning som ger ett bättre liv”.

Den franske succéförfattaren Emmanuel Carrère skildrar patientupplevelsen i sin bok Le royaume (Kungariket). Full av självmordstankar kommer han en dag 2005 till Roustang efter lång kamp att tas emot som patient. Carrère får inga frågor om anledningen till självmordstankarna.

I stället säger Roustang: jaha självmord. Har dålig press i våra dagar. Men är ibland en lösning.” Sen är han tyst. Carrère säger heller ingenting. Efter en lång stund säger Roustang: – I annat fall kan ni fortsätta leva”.

Med det är sessionen slut och Roustang lämnar Carrère som tycker han aldrig hört något så dumt som Roustangs anmärkningar. Tills han plötsligt upplever den enorma kraften i vad han sagt. Carrère slapp självmordstankarna.

Intervjuad om mötet i tidningen Le Point säger Roustang – förstås – att han inget minns men betonar att patienten ska vara helt passiv och terapeuten inte bry sig om varför patienten mår dåligt.

Ett annat exempel är kvinnan som efter år av obefintliga resultat av traditionell terapi slog sig ned i fåtöljen hos Roustang och levererade alla detaljer om sitt liv till klagan över all ångest som hindrade henne att leva. Roustang som hela tiden suttit tyst utan att ställa en fråga säger till slut: – Ta det lugnt madame. Ni mår alldeles utmärkt. Ni är full av liv”. Sen går han.

Kvinnan var inte glad när hon gick men upplevde efter en tid ett helt nytt självförtroende. Roustang hade också en patient som kom in med ryggsmärtor satte sig i fåtöljen och lämnade rummet smärtfri. Han hade inspirerats att utföra en rörelse som fick smärtan att upphöra.

Min metod är handling säger Roustang. Den förste kände hypnotisören anser han är den av trans besatte Sokrates som han kallar schaman. För egen del är hans förebild den märklige hypnosterapeuten den av sjukdom svårt plågade amerikanen Milton Erickson, orädd, optimistisk, ständigt sysselsatt med viljan som övervinner allt.

– Min metod frågar patienten: Är du där eller ej? Lever du eller ej? ” säger Roustang som började sin bana som jesuitpräst. I flera år var han chefredaktör för en katolsk tidning tills han lämnade kyrkan helt och hållet efter stark kritik av utvecklingen.

Då började han sin långa utbildning till läkare och psykoterapeut, gifte sig och har alltsen 70-talet publicerat rader av böcker med oavbrutna ifrågasättanden av traditionell psykoterapi. För Roustang är det oförsvarbart att gräva i patientens förflutna, att tillåta ett ältande av smärta ,problem och ångest. .

Och döden? I intervjuerna svarar 92-åringen: – Döden är ointressant. Det som gäller är livet här och nu.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren