Livsstil, Tittat

Dokumentär om unga flyktingars liv i öknen

Zaara Mohamed Saleh och Taher Mulay Zain.

Hamada

Hamada betyder öken på arabiska men kan också betyda tomhet. I dokumentären följer vi några ungdomar i flyktinglägret Tifariti i Sahara vid den algeriska gränsen. Här bor ett av världens mest bortglömda folk. De har bott här i över 40 år sedan Marocko drev ut dem och ockuperade  Västsahara. Sahrawierna är separerade från omvärlden av världens näst största militära gränsdragning.

Filmer från flyktingläger brukar visa de eländiga förhållanden som råder och den hopplöshet som människorna känner. Men i Hamada känns livet trots exilen i öknen inte fullt så trist.

Påfallande är de gamla bilar som ungdomarna mekar med och kör. Det är de gamla Land Rovers och Mercedes som en gång var tjusiga och moderna och användes vid flykten men som nu skramlar fram i sanden.

Den spansk-svenske filmaren Eloy Domínguez Serén tillbringade sammanlagt åtta månader under tre år ihop med Zaara, Sidahmed, Taher och Sahrawibefolkningen. Och det vi möter hos ungdomarna är humor och livslust.

Zaara älskar bilar och vill till varje pris lära sig att köra. Hon söker envetet arbete trots dålig utbildning och ringa erfarenhet. Hon är optimistisk trots den egentligen hopplösa situationen.

Ungdomarna i Hamada är födda i lägret och känner inte till särskilt mycket om livet utanför. Spanien är det som hägrar, men när Sidahmed lyckas ta sig dit blir han besviken och vill snart tillbaka. Om sitt hemland vet de bara det som föräldrarna berättat för dem.

Västsahara har en av världens största fosfatfyndigheter, rika fiskevatten, flera mineraler och möjligen olja samt naturgas. Marocko vägrar att släppa taget om området. Sahrawierna lagar sina gamla bilar men har ingenstans att åka. De protesterar men ingen lyssnar.

Från 15 år.

Regi: Eloy Domínguez Serén..

Medverkande: Sidahmed Salec Labeid, Ainina Sihamed Mohamed, Zaara Mohamed Saleh, Taher Mulay Zain.

Premiär fredag 8 mars.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren