Folk, Kultur

Dompans son för jazzarvet vidare

Leif Domnérus. Foto: Gunnar Magnusson.

Vem av oss jazzintresserade känner inte till Dompan, det vill säga Arne Domnérus? Han började spela jazz på 1940-talet, blev bland annat känd för sina tolkningar av folkmusik och kyrkomusik, och gick bort 83 år gammal 2008.

Arne Domnérus.

Hans minne lever i högsta grad kvar, inte minst tack vare sonen Leif Domnérus som tillsammans med fotograferande hustrun Nilla startat en jazzsajt med reportage och intervjuer, Domnerus.se Din jazzportal på nätet.

Även om Leif inte är utövande musiker har han blivit ett centrum för svensk jazz som känner nästan alla musiker i Sverige, konstaterar Gunnar Magnusson som nyligen träffade honom i bostaden i Handen söder om Stockholm för att få veta mer om hans engagemang och drivkrafter.

Visst är det så att ”alla” i branschen vet vem du är?

– Nja, det stämmer inte hundraprocentigt. Men jag har en bred och omfattande kontaktyta. Det beror på att jag har haft intresset hela livet och jobbat yrkesmässigt så att jag hållit kontakt med musiker.

-Jag har jobbat som kommunal kultursekreterare, arrangerat konserter, skrivit och intervjuat framför allt svenska jazzmusiker. Det har gjort att kontatkytan är bred.

– Musiken är centrumet och jag har lyckan att ha det intresset och förmågan att ta mig in i detta centrum genom att vara ett språkrör, budbärare och en lyssnare.

För några år sedan var Leif även programmakare i Sveriges Radios P4.

När Leif Smoke rings Andersson avled fick Leif frågan att göra ett program i samma anda men ändå med lite mer modern inriktning.

– Jag fick välja programtitel själv, Body and soul, och mellan åren 2001 till 2003 hann jag göra 150 timslånga program. .

– Det som hände var att lyssnarsiffrorna steg hela tiden. På tredje året hade jag högre siffror än Smoke rings, uppemot 200 000 lyssnare varje lördag kväll.

-Men så kom det en ny chef, och hon ansåg att jazzen skulle höra hemma i P2. Jag sörjde ganska rejält. Det är en sak om man gör bort sig, här var det så enligt nya chefen att jazzen inte längre fick plats i P4.

Lyssna på hela intervjun med Leif Domnérus här!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren