Ätit & druckit

Drinktips till helgerna: först champagne sedan wienervals

Foto: wien.info.

Nu kommer många helger då det inte finns något härligare än att samla familjen och vänner till en måltid. Julen är vår största mathelg och många firar nyår med lyxig mat.

Vi har som tradition att träffa familj och släktingar till en stor jullunch på julafton och till nyår är vi några vänner som har knytkalas. Värdparet ordnar maten och vi gäster står för dryckerna. De senaste åren har vi haft genomgående champagne.

Här kommer några vintips inför kommande helger.

Öppna en flaska portvin ikväll och njut av den fram till jul.

Förslag: Churchill’s Late Bottled Vintage 2008,nr 8016, pris 175 kr

Varför inte inleda julen med att knäcka en flaska champagne till Kalle på julafton?

Förslag: Pol Roger, Brut reserve nr 7549 Pris 409 kr. En av mina favoriter som apéritif.

Den traditionella julmaten är en utmaning när man skall välja vin.

Mitt förslag är att till charkuterierna, köttbullarna samt lutfisken välja en lätt röd bourgogne som Beaujolais.

Förslag: Morgon, nr 5106, pris 99 kr.

Till julskinkans söta och salta smak kan ett vågat alternativ vara en halvtorr Riesling som harmoniserar fint med skinkan och andra rätter med en viss sötma på julbordet.

Förslag: Reinhold Haart Piesporter, Riesling Trocken 2015, nr 99005, pris 154 kr.

Till ostarna och nötterna passar det utmärkt med portvinet ovan. Ett alternativ kan ett annat sött starkvin vara.

Förslag: Domaine Pouderoux, Frankrike nr 7806, pris 101 kr. Vinet är gjort på Grenachedruvan.

På nyårsafton tycker jag att det är självklart med riktig champagne, speciellt om man vill undvika huvudvärk dagen därpå. Om man håller sig till champagne/mousserande vin under hela kvällen mår man utmärkt även på nyårsdagen.

Mitt förslag till vinlista:

Välkomstdrink/förrätt: Moet & Chandon, Ice Imperial Demi-sec, nr 77338 pris 435 kr Servera med en isbit i glaset till välkomstdrinken.

Varmrätt kött: Tsarine, Brut Rose, nr 7877, pris 329 kr

Varmrätt fisk: Diebolt-Vallois, Prestige Brut, nr 7723, pris 369 kr

Dessert: Louis Roederer, Carte Blanche, nr 7600, pris 399 kr (beställningssortimentet)

Tolvslaget: Bolla, Prosecco Superiore, nr 77753, pris 149 kr Onödigt med en riktig Champagne, smaklökarna är ändå bedövade.

Nyårsdagen: En stadig frukost och Wienervals

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren