Tyckt

Dyr buss i Stockholm, billigare i Nice

Om ett par dagar höjer Storstockholms lokaltrafik ännu en gång sina priser. Det klagas från alla håll över hur dyrt det är – och kommer att bli – att åka kollektivt i Stockholmsområdet. Vi seniorer har det aningen bättre, det reducerade priset för en så kallad remsa ligger 70 kronor lägre än ordinare pris, från den 1 september blir skillnaden 80 kronor. Priset för en remsa med 16 kuponger blir då 120 kronor (ordinarie 200 kr). Åker man till exempel pendeltåg från Sollentuna till Stockholms central går det åt tre kuponger, det betyder 22:50 för en enkelresa.

I den sydfranska staden Nice kör man helt andra principer för sina kollektivresenärer. Där införde SL:s motsvarighet Lignes d´Azur enhetstaxa på alla bussar för några år sedan, i samband med att den fiffiga spårvägslinjen genom stan öppnades. Priset är sedan dess en euro (drygt nio kronor) oavsett vart man åker, eller hur långt man åker inom stan med buss eller spårvagn – och i princip även inom regiongränsen. Det innebär att den som har lust kan sätta sig på bussen i centrala Nice, hänga med ända till Cannes, och betala en euro för en drygt timslång resa!

Inga subventionerade priser för oss seniorer, men vad gör väl det när systemet är så enkelt och prisvärt!!

 

2 Kommentarer

  1. Statistroffe

    Ett alternativ till 490-kronorspriset för nya reducerade månadskortet är att köpa ett 90-dagarskort för 1200 kr så blir det i alla fall några hundringar över till julklappar om man är lagd åt det hållet. Och därefter börja tugga på det sura äpplet, kanske.

  2. IZABELLA STRUMILLO

    I lokaltrafiken i Polen (buss och spårvagn) åker alla seniorer över 70 år gratis om de är EU-medborgare! Man visar pass som bevis (ålder och medborgarskap). Jag som är 80 plus och svensk medborgare har besökt många polska städer. Jag bor i Storstockholm och skulle bli överlycklig över att kunna slippa isoleringen och träffa min barnbarn, släkt och vänner i Stockholm oftare. Resor är för dyra!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren