Folk, Krönikor, Tyckt

E-sport en modern idrott men absolut ingen sport

Det finns stollar i riksdagen och alla tillhör faktiskt inte Sverigedemokraterna. I den ständiga jakten på rubriker och pengar vädrade således centerpartisten Rickard Nordin nyligen idén om att e-sport bör likställas med idrott.

E-sport, tävlingar med datorer och tv-spel, är en expanderande verksamhet. Nyligen kom 26 000 unga personer till den goda staden Jönköping för att i många timmar sitta stilla och spela med andra hopkopplade datorer. En väldigt modern idrott, onekligen!

Riksdagsman Nordin hävdar att e-sport utvecklar förmågan till problemlösning, perception, och rumsorientering. Minnet blir också bättre.

Christer Nordin, centerpartier.

Rickard Nordin, centerpartiet.

Han har till och med i en motion till riksdagen krävt att e-sport ska räknas som idrott och därmed få del av Riksidrottsförbundets (RF) krympande statsbidrag. Tanken att e-sportarna kunde söka bidrag på egen hand utanför idrottsbidraget tycks inte existera för riksdagsmannen. Och måste bidrag alltid utgå till allt?

Kruxet är att RF hittills alltid med all rätt har hävdat att det ska vara någon form av rörlighet i den verksamhet man företräder. Riksdagen har dessutom knappast med saken att göra, vilka idrotter som tas upp i RF avgörs vid den riksstämma som hålls vartannat år. Porten är numera tämligen trång. Den svenska idrottsrörelsen är i detta avseende självstyrande.

Vad är idrott?

Men vad är idrott? Den antika definitionen om den sunda själen i den sunda kroppen är mycket tilltalande, men stämmer  inte alltid med den nutida verkligheten. Särskilt illa kan det vara på den stressade elitnivån.

Det råder knappast någon tvekan om att den stora majoriteter av RF-idrotter sysslar med någon form av motion, intensiv eller lätt.

Den minst ansträngande sporten torde dart vara, det kan inte vara särskilt krävande att kasta pil mot en tavla som sitter någon meter bort. Men det går inte heller att resonera bort att själva kastet är en viss form av motion. Därmed kan ölhämtning  inte betraktas som en särskilt nyttig verksamhet.

Det svenska språket har två ord för tävlingsverksamhet, idrott och sport. Strängt taget täcker begreppen samma sak, men det finns renhetsivrare, som hävdar att idrott är kräver mer fysisk satsning. Till gruppen hör bland annat skidor, friidrott, kanot, orientering, racketsporter och skridsko. Som sport räknas golf, biljard, dart, och boule för att ta några exempel som inte anses lika fysiskt krävande.

Inte ens massor av VM-guld skulle hjälpa e-sporten

Men vad är schack?

I många länder har detta ädla och svåra spel länge betraktas som sport, trots att spelarna sitter i timmar och tänker och gör ett drag då och då. Stormästare i schack betraktades med stor vördnad i det saligen insomnade östblocket. Sovjet vimlade av fantastiska schackspelare.

I Sverige har schack aldrig varit med i RF – för några år sedan avvisades bridgespelarna tämligen bryskt när de gjorde en attack mot anslagsmiljonerna. En del bridgevänner blev upprörda när jag i SvD undrade om Fia med knuff-förbundet skulle söka inträde nästa gång.

Även Norge hade tidigare en avvisande attityd mot schack, men när det visade sig att en ung norrman, Magnus Carlsen, sensationellt blev världsmästare, så välkomnades spelet in i  grannlandets idrottsfamilj. I ett huj öppnades vägen så att schackvärldsmästaren kunde utses till Norges främsta idrottsman.

Kanske skulle en svensk schackvärldsmästare kunna ändra förutsättningarna för inträde i RF och deltagande på Idrottsgala. Men inte ens massor av VM-guld skulle  hjälpa e-sporten. En så märklig perception håller sig den högsta idrottsledningen helt enkelt inte med.

Läs även: Rickard Nordins debattinlägg i SvD.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren