Folk, Samhälle

Ebba Busch Thor går på knock

Ebba Busch Thor. Foto: kristdemokraterna.se.

För ett par år sedan öppnade dåvarande moderatledaren Anna Kinberg Batra för samtal i Riksdagens utskott med Sverigedemokraterna. Det utspelet stod henne dyrt. Ett halvår senare var hon bota ur leken och fick tid att ägna sig åt ungdomligt memoarskrivande.

Nu gör KD-ledaren Ebba Busch Thor något liknande. Men ännu tuffare. Hon går på knock.  KD har beslutat att man ska samtala och i praktiken också förhandla med alla partier i Riksdagen. Att det inkluderar V upprör ingen. Men SD!!!

Få tror på partiledarbyte

Utspelet har vållat ett mer högljutt ramaskri än det Anna Kinberg Batra utsattes för.  Ändå är det få som tror att detta kommer att leda till ett partiledarbyte i KD.  Tonläget i kritiken mot KD tyder snarare på att andra partier befarar att utspelet kommer att gynna KD och missgynna andra.

Ingen kan säga med säkerhet att så blir fallet.  Men det som talar för är att KD gör sitt utspel i ett läge då partiet har vind i seglen. I ett läge då SD – med rätt eller orätt – ter sig mindre skrämmande.

I Moderaterna fanns det 2017 en stark minoritet som inte förstod Kinberg Batras utspel och som tog avstånd. Det finns också inom KD idag men de håller  tand för tunga.

Moderatledaren Ulf Kristersson får utstå kritik därför att han inte lyckats hålla ihop Alliansen och än mindre vinna regeringsmakten trots att socialdemokraterna gjort sitt sämsta val någonsin.

Medan Kristersson har tvekat har Ebba Busch Thor hela tiden visat sig villig att försöka komma till makten även om det förutsatt ett stöd från SD. Det intresset hade hon redan när KD punkterade Decemberöverenskommelsen DÖ hösten 2015.

DÖ hade kommit till 2014 under aktiv medverkan av dåvarande KD-ledaren Göran Hägglund. Men det hindrade inte hans efterträdare från att underminera och hösten 2015 sänka skapelsen.

Beröringsskräcken bortblåst

Busch Thor visade under resten av förra mandatperioden en tydlig irritation över att  Alliansen inte tog tillfället i akt att med stöd av SD överta regeringsmakten. Men aldrig talade hon om att förhandla med SD för att försäkra sig om deras stöd. Nu när Alliansen är upplöst är dock beröringsskräcken bortblåst.

Anna Kinberg Batra såg att hennes utspel inte bar fullt ut ens i de egna leden. Hon började  försöka dra sig ur. Sådana tecken visar inte Busch Thor. Det är ett styrkebesked så länge hon kan visa att förhandlingar inte leder till uppgörelser som går på tvärs mot vad KD står för.

Svårt för Kristersson

Medan KD-ledaren länge antytt att hon var villig att bryta isoleringen mot SD har moderatledaren Ulf Kristersson lovat att inte förhandla med det partiet.  Det blir svårt för honom att svänga på den punkten men han har knappast något alternativ. Inte om KD vinner fortsatta framgångar i opinionen.

Vad kommer att hända med C och L?

De kommer att stanna kvar som stödpartier för den rödgröna regeringen oavsett vad som händer. Vänder vinden och stödet för mittenpartierna ökar finns det inga skäl för dem att bryta sig loss. Går det dåligt sitter de ändå fast.

Hotet om extra val finns ju hela tiden där om L eller C skulle vilja bryta sig loss.  L kan ju inte riskera att åka ur riksdagen.

2 Kommentarer

  1. Robert Ullsten

    Är inte förvånad. Hon har länge visat att hennes politiska filosofi står SD nära. Hon är smart/fräck. Jag tror att tajmingen är bättre nu än när Batra försökte öppna dörren. Robert Ullsten

  2. Anonym

    Äntligen vågar en av partiledarna trotsa center/vänster/sossarnas dominans i riksdagen och public service och behandla alla partier som valda av vuxna människor. En anständig behandling av SD, som har stöd av 20 procent av väljarna, ger dem möjlighet att föra en anständig politik. De tvingas därmed ta ställning i alla frågor, vilket ger väljarna mer information om var de står. Hoppas nu det inte hoppar upp några grötmyndiga gubbar i KD som säger emot Ebba. Agneta V.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren